imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Aktie Vanuatu
Als een soort vrachtboot gooiden we 1 mei los in Nieuw Zeeland. Onze gastenhutten, de loodskooien, de gastenbadkamer, de kasten, onder de tafel. Elk plekje wat we maar konden vinden werd volgestouwd met voeding, kleding, gereedschappen, spijkers, verbandmiddelen, speelgoed, knuffels, vissersgerei noem maar op.

Na een stevige zeiltocht van ruim een week voeren we langs het rif bij Aneityum. Een mooie beschutte baai. Al lopend door de dorpjes delen we vooral kleding en speelgoed uit. De zeilers-tam-tam werkt goed. In de 'kliniek' hier zouden ze heel goed een apparaat voor asmatische mensen kunnen gebruiken. Op de valreep nog aangeschaft van de donaties. We ervaren direct hoe aardig en gastvrij de mensen zijn. Ik heb ergens gelezen dat de mensen van Vanuatu de gelukkigste mensen ter wereld zijn!

Tanna is het 2e eiland op onze route. De eerste stop is Port Resolution. Hier heeft Pam flink huisgehouden! Huizen omvergeblazen, bomen omgewaaid..... Ondanks dat de mensen al flink hebben opgeruimd is er nog steeds heel veel te doen. De huisjes (hutjes) zijn heel eenvoudig en in een mum van tijd weer opgebouwd. Tot de spijkers op zijn... Ze helpen elkaar, soms wordt er wel met 10 man aan 1 huis gewerkt. Het strandje waar we met de dinghy aankomen is nog wel een stukje van het dorp. Wel 20 man staan klaar om de spullen naar het dorp te brengen. Daar wordt alles genoteerd en eerlijk verdeeld.

Nog schrijnender is de situatie in Waisisi Bay. Een van de dorpjes ligt echt aan het water. Daar is een enorme golf gekomen die bijna het hele dorp heeft weggevaagd. We hebben heel veel knuffels. De kleintjes zijn zó blij, voor de oudere kinderen hebben we kleurplaten en een zakje kleurtjes. Er is weinig voor nodig om een glimlach op een gezichtje te zien! Ook hier wordt alles eerlijk verdeeld.

Op Erromango ligt een langgerekt dorp aan de rivier. Er is net een overleg gaande van de 'community council'. Wederom staan de mensen klaar om de spullen naar het dorp te sjouwen. Wij worden in de gemeenschapsruimte uitgenodigd en bedankt door de Chief voor onze hulp. Het trieste is dat er weinig eten is waardoor ze besluiten de kinderen alleen in de ochtend naar school te laten gaan. We droppen hier al het voedsel wat we nog aan boord hebben. Onze volgende stop is Port Vila op Efate. Dat is de meest ontwikkelde plaats op Vanuatu. We hebben nog een klein bedrag van het donatie budget over. Hiermee bevoorraden we de Full Circle opnieuw. Zo kopen we onder andere 36 blikken melkpoeder, helaas zijn die 2 x zo duur als in Nieuw Zeeland. Maar goed de economie van Vanuatu kan wel wat steun gebruiken. Morgen gaan we verder. Naar drie kleine eilanden net ten Noorden van Efate. Daar is de situatie slecht.

Lieve mensen, nogmaaks heel veel dank voor jullie donaties. We hebben ruim 4.500 euro ontvangen. Ondanks dat het een pleister op de wonde is, hebben we wel het idee dat we veel mensen hebben kunnen helpen! Voor meer info, lees onze blogs over Vanuatu en bekijk de ontroerende foto’s!


Op naar Azië
Rond 10 juni verlaten we Vanuatu om weer heel veel mijlen te gaan maken. Met een tussenstop in Port Moresby varen we richting Indonesie, waar ons Aziatische avontuur gaat beginnen. Weer een nieuw hoofdstuk voor de Full Circle. Dichterbij Nederland en makkelijker te bereiken dan alle eilanden in de Pacific. Misschien iets voor jou om ergens in Azie aan te monsteren voor een heerlijke vakantie op de Full Circle?

Apies kijken
Voor de lezers van onze Nieuwsbrief hebben we een speciale aanbieding. Op de reis Apies kijken..... Echte Oeran Oetangs geven we maar liefst 25 % korting. Reis Apies kijken...... zeilen en bijkomen bieden we aan voor 3=2. Ofwel 3 weken op de Full Circle en maar 2 weken betalen! Een bijzondere reis voor een bijzondere prijs! Apies kijken op Borneo. Kijk voor de uitgebreide reisbeschrijving op de website.