imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Gast heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Blog van Jaap

St. Kitts,

Hallo, hier weer eens eens een echte JAAP- blog. Ja, Monique en Paul vergeten mij wel eens, echt niet leuk hoor. Lig ik maar in bed een beetje te slapen. Best saai. En dat terwijl ik bijna helemaal niet meer mmmmmisselijk ben! Maarre, we zijn al op een heleboel eilanden geweest en overal hebben ze bananen en kokosnoten. Lekker joh! Op St Maarrten zijn Marilou en Frrrans (die noemen we Frans windkracht 8, weet ook niet waarom) aan boord gekomen met een heeeeeleboel boodschappen uit Nederland. Drrrop en strrroopwafels en zo. Zijn Monique en Paul gek op. Nou, ik vind er niks aan. En ook nog een wonderpan. Nou ben benieuwd wat dat voor wonder is. Misschien kun je er wel heel lekkere bananentaart mee bakken! Nu zijn we op St. Kitts en ik mocht de ‘alles kits-vlag’ hijsen. Best leuk hoor. We hebben ook nog een tourrtje op het eiland gemaakt. Er zijn best wel veel apen hier. Kijk maarre op de foto’s. Maarre, er is toch lekker maar één fulltime sailing monkey, haha.

Nou, de groeten van JAAP.

 

PS. In juni mag ik ook mee met Monique en Paul naar Nederland. Met het vliegtuig. Als ik dan maar niet mmmmmisselijk wordt…

Lees Meer
1425 Hits
0 reacties

Japie Pirate of the Caribbean

St. Vincent,

Nou, wat nou hebbe meegemaakt! We zijn in de Walilabou baai geweest op Sint Vincent. Hier hebbe ze de film van de Pirates of the Caribbean opgenomen. Best leuk hoor. Van alles nog te zien. Wat ze allemaal niet doen voor zo’n film. Ik natuurlijk met (Captain) Jack Sparrow op de foto. En Monique in zo’n doodskist, best eng hoor. Verder lekker zwemmen in die baai. En je loopt zo het oerwoud in met allemaal palmbomen vol kokosnoten en natuurlijk ook banenenbomen. ’s Avond op de boot nog de film bekeken. Iedereen viel halverwege de film in slaap behalve ik, Captain Japie Sparrow!

Lees Meer
1518 Hits
0 reacties

Rijmelarij op de Full Circle

Lieve Monique,

Als gastvrouw op de Full Circle

Heeft Monique een moeilijke job

‘Wat wil je drinken’?, ‘Glaasje wijn?’

Bij Monique staat gastvrijheid in top

 

Maar hoe hou je nu in godsnaam

Op zo’n reis van een week of twee

5 hongerige mannen en twee dorstige vrouwen

Op de oceaan tevree

 

Ja, daar is heel wat voor nodig

Dat weet de Sint heel goed

Kilo’s pasta, rijst en aardappelen

En dan nog een zak snoepgoed

 

Sint is benieuwd of het genoeg is

Voor de oversteek naar Barbadós

Want vis wordt er nog niet gevangen

Dus zonder eten zijn ze de klos

 

Nu is de HR 49

Een schip met een ongekende capaciteit

Dus bemanning, maak je geen zorgen

Zo’n boot, daar kun je de halve MAKRO in kwijt

 

Maar wat de Sint zich wel afvraagt

Staat Sinterklaas wel op het program?

Met pepernoten en liedjes zingen

Misschien een extra oorlám

 

Nu laat ook dat maar aan Monique over

Die heeft de regie strak in de hand

Nog even zie-ginds-komt-de-stoomboot zingen

En dan roept er iemand… LAND!!!

 

Sint en Piet

 

Lees Meer
1406 Hits
0 reacties

Zeilen tussen de vulkanen

Gran Canaria,

Nou, hier weer eens een blog van mij, Jaap dus. Ik wou even zeggen dat ik het heel leuk vind dat ik al zoveel fans heb. En ik ben ook al op Facebook. Ja, moderne aap he?

Maarre, we varen nu al een poosje bij de Canarische Eilanden. Nog geen kanarie gezien maar wel veel vulkanen. Niks gevaarlijk hoor. Die dingen zijn allemaal zo dood als een pier. Maar hier in de buurt bij Hierro rommelt het wel. Daar is zelfs een nieuw eilandje gekomen. Nou, dat lijkt me wel wat; mijn eigen eiland met m’n eigen bananenboom.

 

We varen van eiland naar eiland en steeds ben ik weer mmmmmmisselijk. Dat is wel jammer hoor. Op Tenerife is trouwens een hele hoge berg, de hoogste van Spanje. Zijn we opgeweest, wat denk je, natte sneeuw!!! Brrr. Had ik net zo goed in Harlingen kunnen blijven, lekker bij het houtkacheltje.

 

Wat wel leuk is is dat Iris en Marieke een weekje zijn langsgeweest. Eindelijk fff niet zeilen maar lekker chillen op het strand. Ja, dat bevalt me wel. Kan ik ook gelijk even aan mijn kleur werken!

 

Ik zie wel een beetje op tegen de komende weken. Gaan we dagenlang varen, dag en nacht. Naar de Kaapverdische Eilanden en Barbados. Wel 3000 mijl. Nou, dan kan Paul de puts wel weer klaarzetten…

 

Lees Meer
1405 Hits
0 reacties

Achter de schermen bij de Full Circle

Wat een plan, om jaloers van te worden! Een reis rond de wereld en mensen laten mee genieten tijdens hun favoriete etappe! Klinkt allemaal helemaal ideaal… en dat is het ook, vooral voor de gasten!

Wij zijn de gasten voor de trip van Madeira naar de Canarische Eilanden en krijgen zo de kans om een beetje achter de schermen van dit geweldige project mee te kijken. Hoewel Paul en Monique er wat luchtig over doen, kan ik de thuisblijvers laten weten dat het opstarten van ´een all-inclusive -hotel op het water´ echt niet zomaar eenvoudige klus is.

Er moet en wórdt flink aangepakt aan boord van de Full Circle. De vorige gast was nog maar net vertrokken en het schip werd vliegensvlug weer klaar gemaakt om ons, de volgende gasten, een warm welkom te bezorgen. De Full Circle was weer van binnen en buiten tot in de puntjes opgepoetst, proviand ingeslagen, bedden verschoont en een lekkere fles Cava stond klaar in de koeling. Je zou het bijna vergeten, maar dát gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf.

Verjaardag of niet, ´the show must go on`! Ontbijtjes maken, boodschappen doen, koken voor de gasten.. Ook als je de gastvrouw en -heer een beetje zou willen ontzien, Monique en Paul willen van geen wijken weten en doen er alles aan om het hun gasten naar het zin te maken. Bovendien zijn de onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden op de Full Circle van andere aard (en belang) dan bij een traditioneel hotel.

Verder is het animatie team, ook bemand door Monique en Paul, continue in touw om de dag- en nachtactiviteiten te plannen en te organiseren. Bij de nachtelijke overtocht wordt een wachtschema van 4 uur op en 4 uur af gehanteerd waarbij foerage een belangrijk aspect blijkt om het moraal van de bemanning to peil te houden. Slapen schiet er dan soms wel een beetje bij in, maar het schip kan je op volle zee niet even stil leggen.

De Sales & Marking afdeling van de Full Circle draait ook op volle zee gewoon door. Om het verkeer op de Full Circle website opgang te houden, worden er blogjes geschreven, foto´s geselecteerd en een hele nieuwe rubriek ´Mniek Kookt´ opgestart. Webmaster Leon ondersteunt het team vanaf de vaste wal in Nederland. Via de sailmail worden door Paul en Monique de nieuwe boekingen opgevolgd en als er internet is in de haven wordt via skype contact gehouden met het thuisfront.

Al met al een geweldig plan, maar voor diegene die denken dat Paul en Monique een paar jaar ´vakantie´ genomen hebben en alleen genieten van zon, zee en wind, vakantie is het vooral voor de gasten.

Monique en Paul, bedankt voor een heerlijke tijd!

 

Nicolette en Benno

 

Lees Meer
1338 Hits
0 reacties

Op herhaling

Even de oceaan oversteken

Duurt heden ten dage geen weken

En zeker als je maar een stukje doet

 

Slechts van Lissabon naar Madeira moet

 

Maar voor iemand die beginnend zeiler is

 

Is dat voorwaar een spannende gebeurtenis

 

Het is tenslotte toch 500 mijl of zo

 

Met die tussenstop in Porto Santo

 

Waar Christophe Colombo, ook een zeiler, heeft gewoond

 

Wiens huisje nog steeds aan andere zeilers wordt getoond

 

Tsja, Cascais was eerst een aangename ankerplaats

 

Maar beter was het daarna buitengaats

 

O’Neill’s pub met Guinness bier en internet

 

Werd snel uit mijn systeem gezet

 

Vervangen door het eindeloze uitzicht op de oceaan

 

Aan het roer staand tussen grootzeil en bezaan

 

In mijn bagage bij vertrek; zeebenen en een sterke maag

 

En voor de koude dagen een warm stuk in de kraag

 

Nee, niets bracht mij aldus van mijn stuk

 

Al is het zeilend nog een hele ruk

 

Genieten van zeilen met volle teugen

 

Met Vlissingen – Southampton nog vers in ’t geheugen

 

 

Elk moment op deze boot en op die oceaan

 

Wat we deden werd met overgave gedaan

 

(en is natuurlijk veel te snel voorbij gegaan)

 

Met Orion en Grote Beer aan loef of lij

 

Paul, Monique en Jaap, jullie hebben een vriend erbij

 

JIM

 

Lees Meer
1394 Hits
0 reacties

HET BEVAREN ENER OCEAAN

Atlantische Oceaan,

Dikwijls is al, in uiteenlopende bewoordingen, beschreven hoe het is om de oceanen te bevaren met zeilschepen en andersoortige vaartuigen. Wat zou ik daar, als beginneling, nog ter zake dienende aan toe kunnen voegen na een ervaring van vijf dagen en vooral, vier nachten. Hier toch een korte impressie die, u bent gewaarschuwd, nauwelijks recht doet aan de intensiteit van het door mij ervarene.

Met bestemming Madeira vertrokken vanuit de baai bij Cascais in Portugal, een uitermate fraaie ankerplaats met aangenaam vertier en dito horeca, bleken de vakkundig gehesen zeilen van de Full Circle maar net in staat een matig windje om te zetten in een snelheid van een kleine vier knopen.

 

Dan lijkt de grote Windgoeroe gelijk te krijgen dus; wind weg en motor aan.

 

Dat zal de dagen erna nog wel enkele keren door de wisselende windsterkte voorkomen maar intussen ervaar ik wat het is om dag en nacht te zeilen zonder havens aan te doen of zelfs maar land te zien. Ik sta aan het roer, ik mag conform het door de schipper ingestelde wachtschema afwisselend Paul en Monique tijdens de wacht als bemanningslid bijstaan. Ik ben er getuige van hoe Paul, toch nog enigszins onverwacht een smakelijk tonijntje van pakweg duizend gram aan de haak slaat waarvan de eetbaarheid zowel als sashimi als tonijnsteak alleszins gewaardeerd wordt, hoe een koppel dolfijnen ons achteloos voorbij zwemt en hoe een uitgelaten exemplaar drie maal een gat in de lucht springt en met een enorme plons terug valt in zee en hoe een zwaluw, waar komt die vandaan, een poosje om de boot cirkelt, dan verdwijnt en hoogstwaarschijnlijk een zeemansgraf vindt. Onze boeggolf waarvan het schuim ’s nachts zo helder oplicht door de bioluminescentie als waren er ledjes in aangebracht, de wijdsheid van de oceaan die ik pas echt ervaar wanneer de kust van Portugal achter ons in de nevelen verdwijnt, de vergelijking met een woestijn (Paul) gaat op, de leegheid die tegelijkertijd zo fascinerend afwisselend is en zo fraai.

 

Dan vertoont de stuurautomaat kuren en moet er met de hand gestuurd worden welke taak ik zo vaak mogelijk en met veel plezier op mij neem. Waar is het zicht op de “woelige baren” rondom mijn mooier dan vanaf deze positie, aan het grote rad. Geloof me, je moet dat zelf zien, horen voelen kortom, ervaren. Ik geloof dat nog beter ga begrijpen wat al die zeilers bewoog en beweegt hun zeilen steeds weer te hijsen.

Dan gaat het echt waaien, een stijve bries loopt op tot een windkracht zes met uitschieters naar zeven. Dubbel gereefd grootzeil, Genua ingehaald en kotterfok gezet, de golven worden grilliger en als het donker wordt licht een klein maantje ons soms tussen de wolken door een paar uur bij en terwijl de wind door het want fluit zien we in dat bleke maanlicht de golven en de inktzwarte golfdalen op ons af komen en de boeg smakt er diep in. De reddingsvesten die we altijd ’s nachts dragen lijken niet meer zo overbodig en de veiligheidslijnen liggen onder handbereik. En het mooist van al, te droes nog aan toe, ik mag dus sturen, uren. Voor mij is dat natuurlijk de ultieme zeilervaring; hier kwam ik natuurlijk wel een beetje voor. Het is de spreekwoordelijke kers op de taart, mijn dag kan niet meer stuk. Wat is dit mooi !

 

Voor die paar uur slaap verhuis ik wel naar de loodskooi aan lij omdat ik in mijn eigen bed in de piek bij elke duik van de boeg in een golfdal los kom van mijn matras maar slapen doe ik !

 

Wanneer het kennelijke frontje voorbij is en de rust is weergekeerd besluiten we mijn allereerste oversteek op de Atlantische oceaan met twee prachtige zeildagen; mooie wind, mooie koers en lopen dan de haven van Porto Santo binnen waar we voor anker gaan.

 

En moe ? volgens mij wordt je van de leukste dingen die je in je leven doet nooit echt moe. Carla weet dat, die kent me en bovendien weet ze dat Paul en Monique dat zeilplezier met mij en al die andere zeilenthousiasten willen delen. Wat we verder ook gaan meemaken, ik ben nu al helemaal happy.

Lees Meer
1433 Hits
0 reacties