imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Groene tomaten met rode uien chutney op Shamim’s wijze

  • 3 grote groene tomaten
  • 1 grote rode ui
  • 2 bolletjes knoflook
  • Groot stuk verse gember (kleine stukjes gesneden)
  • 2 stevige appels (geschild)
  • 1 theelepel cayenne pepper
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 ml maltazijn
  1. Snij alle ingrediënten grof en doe ze in een grote kom en meng alles.
  2. Doe 200 ml malt azijn in een pan.
  3. Voeg alle ingrediënten toe.
  4. Laat het geheel inkoken.
  5. Koken totdat de groenten zacht zijn en de azijn en het vocht indroogt.
Lees Meer
1173 Hits
0 reacties

Steengoede curry

  • Plantaardige olie (het recept zegt 125 ml, maar dat vind ik te veel)
  • 400 gr rundvlees in blokjes van 3 cmCurryvanthehairybikers
  • 1 medium ui in stukjes
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zwarte peper (gemalen)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 3 kruidnageltjes
  • Optie: 3 kardemons (zaden)
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ blik tomatenblokjes (blik van 400 gr)
  • 125 gr/ml yoghurt
  • 1 eetlepel azijn
  • Zout
  • Beetje suiker
  1. In een braadpan / bakpan met deksel de olie verhitten en het vlees rondom bruin bakken. Het vlees met een gaatjeslepel uit de pan halen en afgedekt apart zetten.
  2. De ui en knoflook in de pan doen en glazig bakken. De pan even goed verhitten, alle kruiden toevoegen en heel kort bakken, zodat de smaken vrij komen. Niet laten (aan)branden!
  3. Het vlees weer in de pan doen, de tomaten toevoegen en aan de kook brengen. Vuur zachtjes zetten, de yoghurt en de azijn toevoegen. Daarna op smaak brengen met zout en een beetje suiker.
  4. Pan weer goed verhitten, aan de kook laten komen en afgedekt 1 ½ uur laten stoven of totdat het vlees mals is. Het stoven kan ook in de oven, in een ovenvaste pan of schotel met deksel en duurt dan 2 uur op 190 C.
Lees Meer
1215 Hits
0 reacties

Banoffee Pie

  • 1 blik gecondenseerde melk (400 gram)Banoffee Pie (Ria)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • Zout
  • 150 gram boter (+ om in te vetten)
  • 1 eidooier
  • 4 bananen
  • citroensap
  • 2½ dl slagroom
  • 1 theelepel espressopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram ongezouten pecan- of macademianoten
  • eventueel vanille ijs
  1. Leg het blikje gecondenseerde melk in een pan met water. Het blikje moet geheel onder water zijn. Breng het water aan de kook en laat het blikje ca. 3 uur zachtjes koken. Vul eventueel wat water bij. (ik kook vaak meerdere blikjes tegelijk, zodat ik er wat op voorraad heb staan)
  2. Laat het blik afkoelen voordat je het opent.
  3. Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht 160ºC). Vet de taartbodem in met boter.
  4. Doe de basterdsuiker, bloem en een snufje zout in een kom. Snijd de boter in heel kleine blokjes erboven. Voeg de eidooier toe en kneed snel tot een soepel deeg.
  5. Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de taartvorm ermee. Snijd overtollige randen eraf.
  6. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul af met noodvulling. Bak de taartbodem ca. 15 minuten, tot hij lichtbruin en gaar is.
  7. Verwijder de noodvulling en het bakpapier, bak de bodem nog 10 minuten zonder vulling en laat de bodem afkoelen.
  8. Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap. Klop de slagroom stijf met het espressopoeder en vanillesuiker.

  9. Verdeel de gekaramelliseerde gecondenseerde melk over de taartbodem. Leg hierop de plakjes banaan en bedek met de slagroom. Bestrooi met de noten.

  10. Lekker met een bolletje vanille ijs
Lees Meer
1376 Hits
0 reacties

Penne alla Puttanesca

  • 500 gram pennepenne alla puttanesca
  • zout
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 6 ansjovisfilets, fijngesneden
  • 2 x 400 gram gepelde tomaten in blik
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
  • Zout & Peper
  1. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar in ruim kokend water met zout.
  2. Verhit de olie en bak daarin de knoflook en de rode peper 3-4 min. Voeg de ansjovis toe en laat dit heel zacht worden,’smelten’.
  3. Roer de tomaten met vocht en de oregano erdoor en laat de saus ± 30 min. sudderen tot een groot deel van het vocht verdampt is.
  4. Voeg de kappertjes en olijven toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Meng de saus met de uitgelekte pasta.

Lekker met geraspte kaas!

Lees Meer
1184 Hits
0 reacties

Cocosmakronen

  • Wit van 2 grote eierenCocosmakronen van Doremieke
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram geraspte kokos
  1. Klop de eiwitten tot ze schuimig zijn, ga door met kloppen tot het schuim zachte pieken vormt.
  2. Doe er dan theelepel na theelepel de suiker bij en klop tot de pieken glanzend omhoog blijven staan.
  3. Spatel er de amandelen, een snufje zout, het vanille-extract en de kokos door.
  4. Het mengsel moet kleverig zijn maar je moet het ook een beetje vorm kunnen geven.
  5. Leg hoopjes ter grootte van een mandarijn, met zo'n 6-7 cm doorsnee, op de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Maak ze niet te plat. Bak ze 20 minuten of tot de kokosmakronen hier en daar net een beetje goudkleurig beginnen te worden.
Lees Meer
1355 Hits
0 reacties

Eierkoeken

  • 100 gram suikerEierkoeken
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje kaneel
  • citroensap
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker in een grote kom en voeg de eieren toe.
  2. 4 tot 5 minuten mixen (met de hand langer!) totdat je een redelijk dik beslag hebt.
  3. Voeg de gezeefde bloem toe en spatel alles door elkaar.
  4. Dit moet met de hand anders wordt de eierkoek niet luchtig!
  5. Doe bakpapier op de bakplaat en verdeel met een grote lepel het beslag in 6 'hoopjes'.
  6. Ongeveer 15 minuten in de oven.
Lees Meer
1212 Hits
0 reacties

Courgette soep met mais en koriander

  • 1 courgetteCourgettesoepmetkoriander
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 1 liter water
  • 1 blikje maiskorrels
  • 50 gram kaas
  • verse koriander
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  1. Snipper de ui en snij de courgette in stukjes. Schil en snij de aardappel in kliene blokjes. Doe olie in een soeppan en fruit de ui, courgette en aardappel.
  2. Voeg water en de bouillonblokjes toe. Laat de soep 10 minuten op een laag vuur koken. Voeg de erwten toe en laat de soep nog 5 minuten koken.
  3. Rasp de kaas en snij de koriander (grof).
  4. Haal de soep van het vuur en pureer deze.
  5. Verdeel de soep over kommen en garneer met kaas, mais en koriander.

 

Lees Meer
1416 Hits
0 reacties

Kokos maissoep

  • 1 grote ui (gesnipperd)Kokos maissoep
  • 1 blikje mais
  • verse gember (3 cm) (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 rode paprika (gesneden)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blik kokosmelk
  • 700 ml groentebouillon
  • lente-uitjes (in ringetjes)
  • 2 eetlepels olie
  1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui. Voeg de gember en knoflook en fruit deze mee. Voeg de bloem toe en laat deze binden.
  2. Voeg bouillon, maiskorrels paprika en kokosmelk toe en laat dit 15 minuten op laag vuur koken. Hoe wat maiskorrels over voor garnering.
  3. Pureer alles met de staafmixer.
  4. Schep de soep in kommen en garneer met wat maiskorreltjes en lente-uitjes.
Lees Meer
1661 Hits
0 reacties

KaasBrood Rolletjes

  • 4 boterhammenKaasbroodrolletjes
  • paar plakjes kaas
  • Peper & Zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de korsten van het brood.
  2. Beleg de boterhammen met kaas en doe er wat Zout & Peper op.
  3. Rol de boterhammen op en zet ze vast met een prikkertje.
  4. 5 tot 20 minuten in de oven en.... voila!!
Lees Meer
1346 Hits
0 reacties

Gazpacho

  • 500 gram tomaten (kleingesneden)Gazpacho
  • 3 teentjes knoflook (klein gesneden)
  • 1 komkommer (klein gesneden)
  • 1 rode ui (klein gesneden)
  • rode paprika (klein gesneden)
  • olijfolie
  • 150 ml water
  1. Hou van alle ingredienten een beetje achter voor de garnering!
  2. Doe alle ingredienten bij elkaar en pureer tot een glad mengsel.
  3. Zet in de koelkast.
  4. Serveer KOUD in kleine glaasjes.
Lees Meer
1322 Hits
0 reacties

Boontjes op Oosterse wijze

  • 500 gram sperziebonenBoontjes op oosterse wijze
  • stukje verse gember
  • 3 teentje knoflook
  • 2 kleine tomaten
  • 1 ui
  • Boemboe voor sajoer boontjes
  1. Snij de ui en knoflook heel fijn en fruit deze in de olie
  2. De de schoongemaakte boontjes erbij en bak deze mee in de olie.
  3. Afblussen met water.
  4. Voeg de tomaten, fijngesneden gember en het pakje boemboe toe en laat alles doorgaren totdat de boontjes gaar zijn.
Lees Meer
1177 Hits
0 reacties

Japanse Aardappelsalade

  • 300 gram aardappelen
  • 50 gram komkommer (zaden verwijderd) in kleine blokjesJapans aardappelsalade
  • 20 gram wortel (klein gesneden)
  • 40 gram rode ui (klein gesneden)
  • 50 gram ham
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels (Japanse) Mayonaise (Kewpie)
  • Zout & Peper
  1. Kook de aardappelen en laat ze uitlekken.
  2. Pureer de aardappelen en laat het afkoelen.
  3. Voeg de overige ingredienten toe en maak op smaak met Zout & Peper.
  4. Japanse mayonaise is zachter van smaak dan onze mayonaise, het is te koop in een Aziatische supermarkt.
Lees Meer
1604 Hits
0 reacties

Garnalen Buzara

  • 500 gram tomatenGarnalen
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • blikje tomaten puree
  • italiaanse kruiden
  • verse peterselie (fijngehakt)
  • 500 gram garnalen
  • 200 ml witte wijn
  • 150 gram slagroom
  • 1 bouillon blokje
  • 3 eetlepels olijfolie
  1. Ontvel de tomaten door ze onder te dompelen in heet water. Verwijder vocht en zaadjes.
  2. Verhit 3 eetlepels olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook en de peterselie (ongeveer 2 minuten).
  3. Roer een theeleple Italiaanse kruiden, het blikje tomatepuree en de tomatenstukjes mee en bak deze nog eens 3 minuten.
  4. Voeg de wijn, slagroom en het bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
  5. Voeg de garnalen toe en kook deze mee (niet te lang anders worden ze taai).
  6. Op smaak brengen met Peper & Zout en serveren met Lintmacaronie!
Lees Meer
1149 Hits
0 reacties

Komkommer snackje met tonijn

  • 1 komkommerKomkommerhapje met tonijn
  • ½ rode paprika
  • blikje tonijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • Dille of bieslook
  • Zout & Peper
  1. Doe de creme fraiche, mayonaise en (de uitgelekte) tonijn bij elkaar en meng het. Op smaak brengen met Zout & Peper
  2. Snij de paprika in kleine stukjes en de komkommer in plakjes.
  3. Schep wat tonijn op de plakjes komkommer.
  4. Verdeel de stukjes paprika erover en garneer met dille of bieslook.
Lees Meer
1137 Hits
0 reacties

Cornedbeef-appel-salade

  • blikje cornedbeefCornedbeef appelsalade
  • kleine ui
  • 6 augurken
  • 2 appels (zure)
  • mayonaise
  • Zout & Peper
  1. Snij alle ingredienten klein en mix alles door elkaar
  2. Op smaak maken met Zout & Peper
Lees Meer
1195 Hits
0 reacties

Bruschetta met Geitenkaas & Mango

  • 1 stokbroodBruschetta met mango
  • 1 mango
  •  4 eetlepels balsamico azijn
  • 150 gram geitenkaas
  • wat blaadjes basilicum
  • 2 eetlepels honing
  1. Snij het stokrood in plakjes en toast deze in de oven of in een grillpan.
  2. Doe de honing en de balsamico in een steelpannetje en verwarm dit tot het stroperig wordt.
  3. Snij de mango in kleine stukjes.
  4. Besmeer de sneetjes brood met geitenkaas. Verdeel de mangostukjes en besprenkel met honing-balsamicomengsel.
  5. Garneer met een blaadje basilicum.

 

Lees Meer
1443 Hits
0 reacties

Carrot Cake van Shamim

  • 300 gram worteltjesCarrotcake van Shamim
  • 175 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eieren
  • handje noten
  • 250 ml zonnebloemolie
  1. Voeg de olie, honing, suiker samen en klop deze.
  2. Voeg de eieren 1 voor 1 toe
  3. Voeg de bloem langzaam toe.
  4. Doe de bakpoeder en kaneel erbij.
  5. Voeg de worteltjes en noten erbij.
  6. Mix alles goed en voeg zout toe.
  7. Bak in de oven op 180 graden. Ongeveer 45-60 minuten

Voor de icing:

  • kopje poedersuiker
  • 1 bakje creamcheese
  • citroenrasp

Klop alle ingredienten goed op en maak een mooie laag over de cake!

Lees Meer
1180 Hits
0 reacties

Baby aan boord

Doordat cycloon Pam even flink de boel kwam verstoren hebben jullie nog een blog tegoed. Tijdens onze trip op land ontmoetten wij de Zweden Erik, Camilla en hun Tyraschattige dochtertje Tyra in het prachtige BBH hostel in Hector. Nadat zij hoorden dat wij op eigen kiel Nieuw Zeeland hadden bereikt hingen ze aan onze lippen.

Al een flinke tijd overwegen zij zelf rond de wereld te gaan zeilen. Wat is er dan mooier dan al je vragen te kunnen afvuren op 'ervaringsdeskundigen'? Het was een gezellige avond samen. Bij het afscheid de volgende ochtend gaven we ons kaartje en kiwi-tel-nr mee. Met de uitnodiging om een borrel te komen drinken op de Full Circle. Hun plan was een Camilla op de uitkijkzeilbootje te huren in de Bay of Islands......

In plaats van zelf te zeilen besloten ze een weekje op de Full Circle te boeken! Gezellig, een 8 maanden oude baby aan boord! Tyra bleek een lief en makkelijk meisje met een grote hobby: lachen! En, net zo makkelijk als haar ouders! Niet onbelangrijk.... Lekker doorslapen 's nachts. Er werden veilige plekjes gecreëerd met kussens en haar stoeltje werd in de kuip met een mastworp vastgezet! Erik een ervaren stuurmanZelf hadden Erik en Camilla een baby reddingsvestje aangeschaft, handig, daar konden we haar meteen even in wegen! Aangezien zij maanden aan het reizen zijn komt er niets van een bezoekje aan een consultatiebureau. Je wil toch weten wat je steeds Hoe zwaar ben ikoptilt! 9,5 kg schoon aan de haak! Zweden zijn niet bang voor koud water. Na het ankeren (en voor het borrelen) even een verfrissende duik! Brrrrr, mij te koud hier!

Het zeilweer was prima. Plan om naar de Cavelli eilanden gaan moesten we laten varen. Soms heb je van die koersen dat het echt niet opschiet. Dan maar weer terug de Bay in.... met als traktatie Dolfijnen! Er zijn daar tenslotte genoeg leuke eilandjes om te verkennen... Hup in de dinghy, draagzak voor Tyra mee. En weer een big smile!

De hele week hielden we de baan van Pam in de gaten. Die zou toch wel redelijk in de buurt van Nieuw Zeeland komen. Ook interessant voor toekomstige wereldzeilers. Zaterdag besloten we toch een beschut plekje te zieken bij Russel. De storm werd Met de zweden op Robertson Islandzaterdagnacht verwacht. Erik bleek jarig te zijn, dus de fameuze Shamim's Carrot cake werd weer eens gebakken, slingers opgehangen en pannenkoeken voor ontbijt! En waar is het heerlijker om je verjaardag te vieren dan aan de waterkant bij Russel!

Zoals we al eerder schreven viel de storm bij Nieuw Zeeland mee. Al pratende met elkaar werd het idee geboren voor de hulpactie aan Vanuatu. De eerste donatie werd door Erik, Camilla en Tyra in de donation box gedaan. Dank lieve mensen en succes met jullie plannen. Jullie kunnen altijd mailen met vragen.

Lees Meer
1393 Hits
0 reacties

Voortgang Actie voor Vanuatu

Morgen gaan we weer anker op en zeilen we naar Whangarei, daar hebben we op 25 maart de haul- out. Voor de niet zeilers: De Full Circle gaat de wal op voor nog wat onderhoud en anti fouling. Geen grote afstand naar Whangarei, onderweg nog een paar mooie stops......

Life raft Full Circle
Ondertussen is onze kluslijst aanmerkelijk korter geworden. We hebben zelfs dingen gedaan die niet eens op de lijst stonden! Veel dingen zijn geserviced, oa. ons reddingsvlot. Op ons tripje naar Auckland voor de aankomst van de Volvo Ocean Race zijn we langs het bedrijf gegaan om het vlot af te geven. We mochten er bij zijn toen het vlot werd opgeblazen. Goed om te zien hoe óns vlot eruit ziet. Wat er allemaal in en op zit en waar!

Druk zijn we met de actie voor Vanuatu. Er liggen al veel spullen die andere zeilers hebben gebracht in de voorpunt van de Full Circle (een tent, stoeltjes, kleertjes, conservenblikken, pennen, papier etc). En waar we reuze trots op zijn, lees: trots op jullie vooral, is dat we al ruim 2000 euro bij elkaar hebben voor de mensen van Vanuatu en er wordt nog steeds bijgeschreven op de rekening! GEWELDIG LIEVE MENSEN,DANK VOOR JULLIE DONATIES!

Er is contact met mensen op Vanuatu die proberen de zaken te coordineren. Zij laten Gift Boxes voor Vanuatu
ons binnenkort weten wat we het beste van jullie gulle giften kunnen aanschaffen! Paul heeft van de week nog een interview gegeven voor Sydney SBS Radio wat zaterdag wordt uitgezonden. Wie weet wordt via dit kanaal ook weer iets in gang gezet.

Bij de lokale winkels in Opua halen we de donatie boxen op als we weer terug zijn in de Bay of Islands. We houden jullie op de hoogte van de voortgang van de actie!

Lees Meer
1167 Hits
0 reacties

Mango Bruschetta

  • 1 rijpe mangoBruschetta met mango
  • 4 eetl balsamico azijn
  • 2 eetl honing
  • 125 gr verse geitenkaas
  • 1 stokbrood
  • Paar blaadjes verse basilicum
  1. Snijd het stokbrood in sneetjes en toast deze 2 min in de oven of in een grillpan.
  2. Verwarm de balsamicoazijn en de honing in een steelpannetje en laat zachtjes inkoken totdat hij stroperig wordt.
  3. Schil ondertussen de mango en snijd de pit eruit. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes.
  4. Besmeer het brood met de geitenkaas. Verdeel de stukjes mango er over en besprenkel met de balsamicosaus. Garneer met een blaadje basilicum.
Lees Meer
1080 Hits
0 reacties