imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Roti van Fiji

  • 2 kopjes bloemZelfgemaakte roti
  • 1 eetlepel olie
  • heet water
  1. De de bloem in een schaal, maak in het midden een kuil. Doe daar de olie en het water in. Roer met een pollepel. Voeg steeds water toe tot alles is gemixt.
  2. Kneed tot het deeg soepel is en niet meer aan je handen blijft plakken.
  3. Maak kleine balletjes (6-8 cm diameter).
  4. Verwarm een koekenpan.
  5. Maak de balletjes plat met een deegroller (dun!)
  6. Doe een klein beetje olie in de pan.
  7. Bak de roti, als er bobbles tevoorschijn komen druk deze dan weg.
  8. Omdraaien als de roti een beetje bruin wordt.
  9. Als de andere kant ook bruin is, is de roti klaar.
  10. Serveer met curry (zie ander recept van de cooking class).
Lees Meer
1533 Hits
0 reacties

Tomatenchutney

  • 750 gram tomatenTomatenchutney
  • 200 gram suiker
  • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • 1½ dl azijn
  • 50 gram rozijnen
  • 20 gram geschaafde amandelen
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  1. Halveer de tomaten en haal het zaad weg. Snij het vruchtvlees in stukjes.
  2. Los de suiker op in 2½ dl water.
  3. Roer de tomaten erdoor en daarna alle andere ingredienten.
  4. Laat dit 45 minuten op een zacht vuurtje koken tot de massa flink indikt.
  5. Doe daarna de chutney in goed schoongemaakte potten en sluit deze luchtdicht af.
  6. Plak een etiket op de pot en vermeld de datum en de inhoud.
  7. Je kan de chutney 8 tot 10 weken bewaren
Getagged in:
Lees Meer
1404 Hits
0 reacties

Frittata

  • 8 eieren
  • 3 bosuitjes (in ringetjes)Frittata
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1 rode paprika (fijngesneden)
  • 450 gram (voorgekookte) aardappelen in blokjes
  • 2 tomaten (of kleine tomaatjes) in plakjes
  • geraspte kaas
  • verse kruiden
  • Zout & Peper
  1. Klop de eieren los en voeg de kaas en Zout & Peper toe.
  2. Doe olie in een hapjespan en bak de bosuitjes, knoflook. Voeg de aardappelen en de paprika toe en bak deze 2 minuten mee.
  3. Zet het vuur zachtjes en voeg de eieren toe en laat de frittata 10 - 12 minuten garen.
  4. Leg de plakjes tomaat en de verse kruiden erop.
  5. Draai de frittata om (met een grote deksel) en bak 'm kort aan de andere kant.
  6. Lekker met salade!
Getagged in:
Lees Meer
1400 Hits
0 reacties

Banana Boot

  1. Besmeer de tortilla met pindakaas.
  2. Leg de banaan erop.
  3. Strooi er wat kaneel over.
  4. Rol 'm op / snij & serveer.

 

Lees Meer
1368 Hits
0 reacties

Broodje Corrie Anders

  • 6 eetlepels pindakaas (zeemansboter)
  • 2 eetlepels koriander (fijngesneden)Broodjecorrieanders
  • 2 eetlepels rode ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 4 theelepels (rijst)azijn
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 8 sneden lekker brood
  • Zout & Peper
  1. Meng de pindakaas, koriander, ui, knoflook & azijn tot een gladde massa.
  2. Besmeer het brood met de spread.
  3. Leg er plakjes komkommer en avocado op

 

Lees Meer
1296 Hits
0 reacties

Hummus

  • 1 blik kikkererwtenHummus
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • sap van een ½ limoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • theelepel paprika poeder
  • Zout & Peper
  1. Doe alle ingredienten bij elkaar en maal het fijn in een blender of met de staafmixer.
  2. Op smaak brengen met Zout en Peper!
Lees Meer
1150 Hits
0 reacties

Afsluiters, roerlagers, propeller, antifoulingen en stressssss.....

Over afsluiters, roeren en stresssss......

Dat heb ik toch maar mooi 1 week volgehouden... een dagboek schrijven. Onze planning was 2 weken op de wal. En of we dat gaan redden is nog steeds de vraag. Over een uur Joekels van afsluitersis het hoog water en zou de Full Circle te water moeten. Maar er is nog een laatste klus, met 2 afsluiters die echt gedaan moet worden voordat de Full Circle het water raakt.....

Laten we het hopen, want anders gaat het wel heel lang duren. Met het getijde hier in Whangarei is het lastig boten in- en uit het water te halen. Dus meer dan 2 boten gaat niet op één dag. Lets keep our fingers crossed. Anders moeten we achteraan sluiten en kunnen we pas eind april in het water. Stresssssssss......

Het lastige was dat onze haul out met de paasdagen was. De werf was vanaf Goede Vrijdag tot en met 2e paasdag dicht. Wij konden wel aan de slag maar al het personeel genoot lekker van een lang weekend. Pech hadden we doordat een aantal dingen niet op tijd geleverd kon worden. Dus aan de raampjes in de hull konden we nog niets doen.

Ja, en dan het roer.... Lastige klus om de onderste lagers te vervangen. Daar moet een groot gedeelte van het roer opengehakt worden. Zoiets doe je niet dagelijks, dus het is een spannende klus. Nu vind Paul het heel leuk om met epoxy te werken. Heeft ie al een beetje ervaring mee opgedaan. Geleerd in de Carieb van Frits van de Bella Ciao. Maar voordat je met de epoxy kan gaan starten moeten eerst de nieuwe lagers erin Het roer(Oeps... eerst de oude eruit) en dan het roer goed uitbalanceren. Lastig hoor! Slapeloze nachten krijg je ervan. Na de eerste laag epoxy is het sterk genoeg om de geleende auto-krik eronderuit te halen het roer te proberen. En ja, hij doet het...jippie!

Terwijl ik aan het typen ben loopt er al een mannetje van de werf de diverse voorbereidingen te treffen voor de ‘te waterlating’. Ik vind het elke keer al redelijk stressvol maar het is nu helemaal spannend. Hij vergelijkt het met de tandarts. Nou ik geloof dat ik liever naar de tandarts ga! Maar terug naar het roer....

Paul is blij dat ie zijn hobby uit kan oefenen en gaat verder met het sluiten van het roer. Al fluitend gaat ie verder met de klus. Het roerblad begint al aardig zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Voor de avond valt heeft ie al een hoop epoxywerk gedaan. Nu lekker uit laten harden. De volgende ochtend haalt Paul de krik definitief weg. Het roer is weer sterk genoeg. Nog even proberen......

Iiiiieeeeeuuuuhhh..... wat is dat nu voor geluid. De ene kant op draait het roer perfect. Maar de andere kant op..... piiieeeeept ie als een gek. Het geluid komt bij de bovenste lager vandaan. G......v...domme... ik zie dat Paul bijna kan janken.... Hoe kan datAntifoulingen nou....?? De meest vreselijke dingen spelen door je hoofd. Misschien zitten de lagers niet helemaal goed en moet het hele roer wééér open.... Waardeloos dat het nu net Pasen is! Elke keer als Paul langs het roer loopt draait ie eraan. Maar het blijft afgrijselijk piepen. De sfeer is tot het nulpunt gedaald. Wat kan ik nog doen om Paul een beetje op te vrolijken? Een paar andere zeilers komen kijken en geven hun mening. Philip een Australier zegt dat het waarschijnlijk mee zal vallen... hij heeft een zelfde soort probleem gehad en het moet nog een beetje inslijten. Dat was net de opkikker die Paul nodig had. We hebben toch nog een gezellige avond en besluiten niet verder aan het roer te klussen... de paas voorbij te laten gaan.... eerst advies te vragen aan de experts.

2e paasdag daalt Paul de ladder af met een fles wondermiddel.... Hij spuit wat van dit spul bij de bovenste lager, beweegt het roer én...het geluid is weg!!!! Je raad het al dit wondermiddel heet WD40!! Goed voor van alles en nog wat! Paul kan de klus afmaken en we kunnen gaan anti-foulingen!

Sue van de warangiOndertussen liggen we weer voor anker in het ondiepe water vlakbij de werf. Pffffttttt, alles werkt weer. De afsluiterklus was net op tijd geklaard! We moeten nog wel wat klussen doen maar we drijven weer! Effe een dagje bijkomen..... en dan nog even aan de slag voordat we weer richting de Bay of Islands gaan en ons kunnen concentreren op de Vanuatu actie. De donaties blijven komen en het bedrag is al bijna 3.500 euro! Gisteren ben ik met Sue van SY Mawari er al opuit geweest om spullen te gaan kopen. Bij de Mitre 10 (een soort Nieuw Zeelandse Gamma) hoeven we in ieder geval geen GST (BTW) te betalen. Dat scheelt alweer. Bij de K-Mart al heel wat ondergoed en schoenen gescoord! Het begin is er!

Lees Meer
1685 Hits
0 reacties

Chocolami

  • 125 gram chocolade (extra puur 72%)
  • 75 gram koude boter
  • 75 gram elite haver
  • 5 Maria biscuits
  • 3 eetlepels poedersuiker
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een steelpan. Hang de steelpan in een iets grotere pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten (au bain-marie).
  2. Haal het steelpannetje met chocolade uit het water en voeg de koude boter toe. Roer totdat de boter is opgelost. Hak de noten van de elitehaver grof en voeg dit samen met de rozijnen toe aan het chocolademengsel. Verkruimel de biscuitjes grof en voeg toe. Meng alles goed en zet 1 uur in de koelkast.
  3. Haal het uit de koelkast en schep het in de lengte op een stuk vershoudfolie, sluit goed af en rol er voorzichtig een rol van 5 cm dik van. Leg wederom 3 uur in de koelkast. Haal de rol vlak voor het serveren door de poedersuiker en snijd hem in dunne plakjes.

bereidingstip: Je kunt de opgerolde chocoladerol 2 à 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar hem in vershoudfolie in de koelkast.

Lees Meer
1361 Hits
0 reacties

Dagboek van 2 bootklussers

25 maart 2015

Full Circle klaar voor de haul outVandaag gaat de Full Circle het water uit. Dit keer in Whangerei bij Norsand. Lastig is dat ze hier getijdes hebben en we er alleen op hoog water uitkunnen! Voor de 3e keer sinds vertrek een haul out en steeds op een andere manier. Vandaag ‘varen’ we in een Cradle en worden dus in die Cradle op de wal gezet. Ze zijn hier strik met de milieu eisen dus we kunnen niet zomaar de oude antifouling schuren. We mogen een nachtje op de ‘slipway’ staan waar het vervuilde water weggespoeld kan worden en opgevangen. Meteen dus maar de handen uit de mouwen. Voor het avondeten is de FullBijna uit het water Circle pokkevrij en schoon aan de onderkant! We hebben 2 weken ingepland voor de klussen.

26 maart

Vroeg op! We worden naar de vast plek gereden. Voor de verandering hebben we zeezicht! Ik ga vandaag bezig met het papierwerk voor Vanuatu en Indonesie terwijl Paul diverse mensen spreekt voor diverse klussen. Ondertussen is de schroef alweer schoon. Balen, je komt vaak dingen tegen waar je niet op rekent. We hebben speling op het roer. In ieder geval moet de onderste lager worden vervangen. Da’s Gat in je boot makeneen enorme klus. Hakken in de gave skeg en het roer. Voelt niet zo goed. Ook de cutlass bearing moet worden vervangen. Ook hebben we 1 rompraampje eruit gehaald. Het plexiglas begon een beetje speling te krijgen. Meteen een goed moment om deze te vervangen. Even de offerte afwachten.

27 maart

Lastig is om te vinden hoe het roer precies in elkaar zit. Een mailtje naar Hallberg Rassy gestuurd. Na een tijdje zoeken op het internet heb ik bij ronddewereld zeiler Sjakie een tekening gevonden. Dank je wel Sjakie!

Vandaag de Genua (fok) naar beneden gehaald. Maandag haalt de zeilmaker deze opCutlass bearing moet vervangen voor inspectie. Tussen de roer en cutlass bearing klussen in maakt Paul en beginnetje aan het schoonmaken van de hull. Dat zie je gelijk.Net de dreft reclame. Ik had deze klus graag gedaan. Maar het werken op de schragen is zo hoog en best wiebelig. Paul doet het liever zelf! Moet ik ‘m maar soepel houden met een goede massage.

De lager is uit het roer en de cutlass bearing ligt bij de ‘specialist’.

28 maart

De Full Circle heeft een hoge romp dus het aan boord klimmen is een hele klus! Als je Goed eten hoort erbijop de wal staat kun je aan boord de toiletten niet gebruiken! Dat is dus ’s morgens vroeg op een emmertje piesen net als op de camping! Beter dan met je slaapdronken kop van een wiebelige ladder neer dalen.

Vanmorgen al een mailtje van Hallberg Rassy terug. Van Magnus Rassy himself! Maar Paul had de lager al uit het roer! Vandaag verder de romp schoongemaakt. De boegschroef gedemonteerd en schoongemaakt en het grootzeil eraf. Ook klaar voor de zeilmaker. Morgen komt de naaimachine op tafel en gaan we verder met de raampjes in de hull. Maar nu eerst lekker douchen en met wat andere zeilers BBQ-en. Hebben we wel verdiend vandaag!

29 maart

De BBQ was geslaagd gister! Met 8 zeilers die allemaal blij waren even te kunnen relaxen na een dag klussen. Eén had er zelfs een gitaar meegenomen. Dus er werd uit Naai atelier Fuul Circlevolle borst gezongen. Rond een uur of 9 weer terug naar de boot. Je bent aardig gesloopt na een lange dag in touw. Vanmorgen ietsjes uitgeslapen! 9 uur aan de klus. Toch netjes voor de zondag? De romp staat aan één kant al in de was! De blauwe band bijgewerkt. En Paul is ook druk met de raampjes in de romp. De sailrite naaimachine staat weer op de tafel. Alle vlaggen zijn van een nieuwe zoom voorzien en de huik heeft weer een nieuwe klittenband sluiting. Morgen de lazybag oplappen. Dan moet ie het redden tot Azie!

30 maart

Nou weet ik wat op lappen is: de Lazybag zit vol met lappen! Maar hij kan er weer tegenaan. Er is al een heel groot gedeelte van de romp in de was. Paul is de lagers van de klapschroef aan het vervangen. De raampjes van de hull zijn besteld. We hebbenBij de zeilmaker een uitstapje gemaakt naar de zeilmaker, Calibre Sails. Iedere keer verbaas ik me erover hoe groot zo’n zeil is als je het op de grond ziet liggen!

Als het goed is hebben we de zeilen eind van de week weer terug. Nu nog effe relaxen en een filmpje kijken.

31 maart

Het enige jammere van deze geweldige boat yard (Norsand) is dat het een paar km van de stad verwijderd is. Te ver om met boodschappen te lopen. Toch maar te voet vertrokken vanmorgen. Maar zowel op de heen als op de terugweg een lift gekregen van personeel van Norsand. Ondertussen staan we alweer een week op de kant. Druk met alle klussen. Komend weekend is het Pasen en ook Goede vrijdag is hier een public holiday. Dus hopen dat we de raampjes op tijd hebben zodat we door kunnen gaan met de klussen. Vanavond Vanuatuhebben we met Neville en Glennis van zeiljacht Alba afgesproken om het een en ander af te stemmen voor Vanuatu. Gooien we gelijk maar weer wat vlees op de BBQ hier. Da’s makkelijk! Zij hebben trouwens ook een Hallberg Rassy en varen dezelfde route als wij. We zijn tussen het klussen door druk met deze actie. Ondertussen al 3000 euro aan donaties binnen! Fantastisch. We gaan kijken of we hier in Whangarei spullen kunnen kopen met grote korting. Dan dragen ze hier ook hun steentje bij!

Lees Meer
1492 Hits
0 reacties

Mozaik cake van Tulin

  • 2 glazen melkMozaik Cake van Tulin
  • 1 glas suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels cacao
  • handje walnoten
  • handje gedroogd fruit
  • 3 grote eetlepels margarine
  • 2 rollen maria biscuit 
  1. Smelt de margarine voeg de bloem en cacao toe.
  2. Mix dit goed door elkaar.
  3. Voeg de melk en suiker toe.
  4. Doe de vanillesuiker erbij.
  5. Mengen tot het geheel dikker wordt.
  6. Voeg de walnoten en eventueel gedroogd fruit toe.
  7. Chocolade af laten koelen en dan de biscuit toevoegen (niet te warm en niet te koud anders wordt de biscuit zacht).
  8. Geheel storten in aluminium folie en in een piramidevorm duwen.
  9. Ongeveer 2 uur in de koelkast zetten.
  10. Dan serveren!
Lees Meer
1454 Hits
0 reacties

Yoghurt - zelf maken

  • 1 liter melk (mag ook langhoudbare of melkpoeder zijn)Yoghurt
  • 3 eetlepels yoghurt
  • Grote themos 'kan/bak'
  • Goede thermometer die tot 100 graden kan
  1. Warm 1 liter melk op tot 90 graden. Blijven roeren zodat de melk niet aanbrandt
  2. Laat de yoghurt afkoelen tot 45 graden.
  3. Neem 1 dl apart doe dit in een apart bakje en mix deze met de 3 eetlepels yoghurt.
  4. Doe deze mix bij de rest van de melk en roer dit.
  5. Gooi de yoghurt over in een (glazen) pot, sluit deze. Doe de pot in de 'thermos' (zie foto) en laat dit op een rustige plaats 12 uur staan.
  6. Dan is de yoghurt klaar en kan je 'm in de koelkast zetten.
  7. Om opnieuw yoghurt te maken bewaar je 3 eetlepels 'oude' yoghurt en herhaal je de procedure.

De yoghurt wordt steeds lekkerder!

 

Lees Meer
1208 Hits
0 reacties

Garnalen met Grapefruit

  • 250 gram garnalenGarnalen met grapefruit
  • 1 grapefruit
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • verse peterselie
  • Zout & Peper
  1. Doe olie in een wokpan en wok de garnalen in een minuut of 4 gaar.
  2. Laat ze uitlekken op keukenpapier en pel ze.
  3. Snij de onderkant en bovenkant van de grapefruit en zet 'm op het werkvlak. Snij met een scherp mesje de schil eraf to op het vruchtvlees. Snij vervolgens de parten tussen de vliezen uit.
  4. Pers de helft van de limoen uit en meng dit met de mayonaise tot een saus. Op smaak brengen met Zout & Peper.
  5. Andere helft van de limoen in partjes snijden.
  6. Schep de garnalen om met de grapefruit en 3/4 van de peterselie.grapefruit
  7. Verdeel dit over 4 bordjes, bestrooi met de rest van depeterselie en leg er een partje limoen bij.
  8. Servee met een klein bakje limoenmayonaise.

 

 

Lees Meer
1356 Hits
0 reacties

Stokbroodje geitenkaas met walnoot en honing

  • stokbroodStokbroodje geitenkaas met walnoot en honing
  • zachte geitenkaas
  • walnoten
  • honing
  1. Leg op een bakplaat sneetje stokbrood naast elkaar.
  2. Besmeer deze met geitenkaas.
  3. Doe er wat honing op.
  4. Leg op ieder sneetje stokbrood een stukje walnoot.
  5. Ongeveer 5-7 minuten in de oven totdat de geitenkaas is gesmolten.
Lees Meer
1263 Hits
0 reacties

Zalmlasagne

  • 2 komkommerszalmlasagne
  • 2 zakjes bechamelsaus (50 gram)
  • liter melk
  • pakje gerookte zalm snippers (200 gram)
  • verse dille
  • pakje voorgekookte groene lasagnevellen (250 gram)
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • boter om in te vetten
  • Zout & Peper
  1. Verwarm de oven voor (200 graden) en schil de komkommers, halveer deze en haal de zaadlijsten eruit. Snij de komkommer in plakjes en bestrooi met wat Zout & Peper.
  2. Bechamelsaus met melk bereiden (zie verpakking).
  3. Zalmsnippers en dille door de helft door de bechamelsaus scheppen.
  4. Ovenschaal invetten en een laagje gewone bechamelsaus op de bodem schenken.
  5. 1/3 deel van de komkommer eropscheppen.
  6. Afdekken met lasagne vellen.
  7. Helft van de zalmsaus erover schenken.
  8. 1/3 van de komkommerschijfjes erop leggen.
  9. Afdekken met lasagne vellen
  10. Nogmaals herhalen. En eindigen met de rest van de gewone bechamelsaus.
  11. Kaas erover strooien en 30 minuten in de oven.

 

Lees Meer
1202 Hits
0 reacties

Indiase bonensoep

  • 2 uienIndiasebonensoep
  • 2 eetlepels olie
  • 1 blik bruine bonen
  • 1 blik kikkererwten
  • 3 eetlepels milde Indiase curry pasta
  • liter water
  • 3 tomaten
  • 200 ml Kokosmelk
  • verse koriander
  1. Snipper de ui en fruit deze en doe de lepels currypaste erdoor.
  2. Spoel de bonen en kikkererwten af en voeg deze toe aan de ui met een liter water.
  3. Vuur laagdraaien en 5 minuten laten koken.
  4. Snij de tomaten in blokjes en hak de koriander grof.
  5. Voeg de kokosmelk toe dan de tomaten.
  6. Nog een minuutje laten koken op laag vuur.
  7. Vlak voor het serveren de koriander erdoor!

Deze soep kun je een paar dagen van te voren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.

Lees Meer
1134 Hits
0 reacties

Mahi-Mahi kibbeling

  • Flinke moot Mahi-Mahi (of andere witte vis)Paul's Mahi Mahi kibbeling
  • Bloem
  • Boter
  • Zout & Peper
  • Limoen (of citroen)
  1. Snij de vis in blokjes, bestrooi met Zout & Peper.
  2. Doe was bloem op een boord en haal de moten er doorheen.
  3. Bak de stukken Mahi-Mahi in roomboter op matig vuur.
  4. Serveren met limoen.
Lees Meer
1239 Hits
0 reacties

Mango Jam

  • 500 gram mangomangojam
  • 350 gram (gelei)suiker
  • 3 limoentjes (alleen het sap)
  1. Maak de mango's schoon en doe deze in een pan.
  2. Voeg de suiker en het sap toe en zet de pan op een laag vuur.
  3. Breng aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.
  4. Zodra de jam dik genoeg is haal je de pan van het vuur en laatje de jam afkoelen.
  5. Doe de jam in een schone pot en bewaar in de koelkast

Heerlijk op zelfgemaakt brood maar ook lekker bij desserts!

Getagged in:
Lees Meer
1331 Hits
0 reacties

Mango Chutney

  • 2 mango'sMango Chutney
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • verse gember (3 cm)
  • Handje rozijnen
  • rood pepertje
  • 200 gram suiker
  • limoen- of citroensap
  1. Schil de mango en snij in blokjes, snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui, knoflook en voeg de mango toe.
  3. Snij het pepertje in dunne ringetjes en snij de gember heel fijn en voeg toe.
  4. Doe de rozijnen erbij.
  5. Laat ongeveer 30 minuten op een laag vuurtje koken.
  6. Voeg de suiker toe en laat deze 15 minuten meekoken.
  7. Opsmaak brengen met limoensap en eventueel wat cayennepeper.
  8. Kook in tot de gewenste dikte en doe de chutney in een schone pot.
  9. Af laten koelen en bewaren in de koelkast
Lees Meer
1216 Hits
0 reacties

Macaroni met Smac - oud familierecept

  • Pak macaroni van Honig (oranje pak)Smac
  • Blik Smac van Unox
  • Tube Heinz tomatenketchup
  • Plat stuk volvette Goudse kaas
  • Flesje Maggie
  • Zout
  1. Kook de macaroni in water met wat zout volgens de aanwijzingen op het pak, snij de Smac in kleine blokjes, snij de kaas in blokjes. Giet de macaroni af in een vergiet. Doe deze terug in de pan samen met de Smac, kaas en flink wat tomatenketchup. Goed doorwarmen tot de kaas smelt. Een beetje op smaak brengen met maggie. Eet Smakelijk!!
  2. Ach, wat zal ik ervan zeggen. Met de normen van nu een ietwat ranzig gerecht, maar het was enorm voedzaam. We wisten niet beter of half Nederland maakte volgens mij in die tijd op deze manier macaroni klaar.
  3. Toen het zeilen met de Oelewapper een aanvang nam, werd de fouragekist onder het achterdek dan ook flink voorzien van pakken Honig, blikken Smac, tubes Heinz en Maggi.
  4. Ook kan ik me nog een zomervakantie met Jan en Willy in Nauders Oostenrijk herinneren waar we in een Pension mit Fruhstuck zaten maar zonder kookgelegenheid. We gingen dan een paar keer per week eten in Gasthoff Lamm, een leuk ouderwets tentje met heerlijke Tiroolse streekgerechten.
  5. Paul en ik gingen elke morgen kijken wat het Tagesangebot was (dat werd pakweg halftien 's morgens opgehangen) en gingen het vervolgens hartstochtelijk bij Jan en Willy aanprijzen. Want het alternatief zou Macaroni met Smac zijn, bereid ergens in de wegberm op zo'n eenpits campinggasbrandertje. Hollandser kan haast niet en ik vond dat allemaal maar niks.
  6. Overigens zijn Paul en ik tijdens onze vakanties na die beginperiode wel Italiaanser gaan koken met zelfgemaakte Bolognesesaus. Tijdens het inkopen voor Maartjes verjaardag heb ik nog even gekeken of je alle ingredienten nog kunt krijgen en verdomd. Alles is er nog bij Appie Heijn en ziet er nog ongeveer hetzelfde uit. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Ik heb nog overwogen er een foto voor jullie van te maken. Twee weken terug was er ook een bonusaanbieding van Smac, twee halen één betalen!!
Lees Meer
1565 Hits
0 reacties

Champignonsoep met kaas

  • 400-500 gr champignonsChampignonssoepmetkaas
  • 150 gr onbijtspek (of bacon)
  • 2 eetl boter
  • 3 eetl bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom (of kookroom)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 100 gr jonge kaas
  • 200 gr roomkaas
  • Zout & Peper
  1. Borstel de champignons en snijd ze in plakjes. Snijd het spek in reepjes.
  2. Bak de spekreepjes en haal ze uit de pan. Rasp of snijd de jonge kaas fijn.
  3. Verhit boter in een kookpan. Bak de champignons hierin aan. Bestuif ze met bloem en bak de bloem kort mee.
  4. Roer de wijn, slagroom, 1,5 literwater en de bouillonblokjes erdoorheen. Breng de soep aan de kook.
  5. Voeg beetje bij beetje de jonge kaas en de roomkaas toen en laat desoep 2-3 min zachtjes doorkoken.
  6. Breng de soep op smaak met Zout en Peper en garneer met het knapperig gebakken spek.
Lees Meer
1414 Hits
0 reacties