imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

De-briefing

Fotografe MarjannekeEen lang verwacht en in veel opzichten memorabel bezoek: bij mijn broer en schoonzus op de Full Circle. Twee weken zeilen tussen Phuket in Thailand en Langkawi in Maleisië.Ontbijt

Na zoveel jaar intensief mailen, na familiebezoekjes met filmpjes van de boot, na het volgen van alle blogs is de werkelijkheid toch heel anders. Ja, je weet dat Paul en Monique met rumpunch in de aankomsthal wachten, maar áls ze er werkelijk staan is dat geweldig. Je weet dat op alle gasten het speciale bordje wacht, maar nu staat het er voor jou! Je kent de boot en de indeling, maar dat je zó lekker slaapt onder een open luik …  Je weet allang dat Monique geweldig kookt, maar wat ze allemaal voor elkaar krijgt in de kleine kombuis isFeest ongelofelijk! Paul als schipper, Monique als gastvrouw – ze zijn als zodanig hors catégorie!

OK, het was verschríkkelijk warm in die weken, zodat de beren van de dierentuin van Bangkok zelfs het Nederlandse journaal haalden – tot grote schrik van het thuisfront dat ons al opgenomen waande met acute verhittingsverschijnselen. OK, zelfs het zeewater was niet meer verkoelend te noemen, want 33 graden is nauwelijks minder dan de temperatuur van je douchewater thuis. Maar de luchten waren wit, de heuvels van Thailand 50 tinten grijs en ieder zuchtje wind bracht een enorme verkoeling. Hoe kun je beter onthaasten en je hoofd leeg maken ..?

Bij de tussentijdse aankomst van Rita, Steven en  dochter-stageair Marente volgde een heuse briefing over de boot, de uitrusting en hoe je daarmee kunt omgaan. We horen wat we moeten doen in geval er zwaar weer komt, welke voorschriften er zijn voor onze eigen veiligheid, Het bijbootjewat Paul en Monique allemaal kunnen doen.. en dat is heel veel! Een complete huisapotheek, verbinding met de wal bij ziekte, zelfs een kleine operatieset om te kunnen hechten. Dat staat allemaal niet op de site! Wij hadden niet meer nodig dan zonnebrandcrème en soms een koude theedoek om uitslag van de zon te verkoelen. En heel veel koud bronwater met schijfjes limoen .. ruim honderd flessen waren er aan boord.

Een weinig benoemde rol in alle blogs is er voor het volgbootje, de rubber duck, de dinghy. Wat dat allemaal niet te verstouwen krijgt. Niet alleen het vervoer Broer en Zusvan veel gasten en nog meer bagage van en naar de wal. Niet alleen alle bier, wijn en bronwater en vele jerrycans diesel. Na een bezoek aan een plaatselijke groothandel met een ook in Nederland zeer bekende naam gingen we in één tochtje van de pontons in de jachthaven van Phuket naar de boot , met boodschappen voor een volle week voor zes (!) personen, met alle zwemspullen, camera’s en verschoning van die dag – en dan ook nog met drie mensen waarvan er één zestig eieren op schoot hield. Het volgbootje is naamloos en zijn rol onderbelicht, maar zijn daden in de vloot van Paul en Monique benne groot!!

Een de-briefing bestaat niet aan boord van de Full Circle. Als je iets wilt schrijven in het gastenboek, is dat genoeg. Of een blogje… ook al duurt dat soms even.

Grijze luchtenPaul en Monique, rondom jullie Full-Circle wereldreislustrum wens ik jullie alle geluk, goede wind en behouden vaart. Hou kapers aan bakboord en haaien aan stuurboord op grote afstand en hou het roer maar recht!

Zus / Marjanneke

Lees Meer
5781 Hits
0 reacties

5 jaar op de FULL CIRCLE

We vieren vandaag een feestje. Je moet alles in het leven aangrijpen om een feestje van te maken! Ons feestje vieren we trouwens op een hele bijzondere plek! In Kyoto de oude hoofdstad van Japan! Bovendien zijn we in het gezelschap van hele goede vrienden! Wat hebben we dan te vieren? En hoe komen we in Japan? 

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat we uit de Zuiderhaven van Harlingen wegvoeren met de Full Circle. In de regen, uitgezwaaid door vele vrienden en familie! Een memorabel moment! Ons avontuur tegemoet varend. Wat zou de toekomst ons brengen?  
 
Nu 5 jaar verder zeggen we volmondig dat we de juiste keuze hebben gemaakt! We genieten nog steeds van ons varende leven. De wereld is zo mooi en er is (nog steeds) zoveel te ontdekken en te zien. Zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende culturen. Ieder met hun eigen verhaal. We hebben mooie vriendschappen gesloten onderweg. 
 
imageOndertussen zijn we zo'n beetje 3/4 rond. In 2018 plannen we weer om in de Carieb aan te komen. Dan zijn we rond! Wat dan de plannen gaan worden weten we nog niet. Naar Nederland terug? Een tijd in de Carieb blijven? De kust bij Zuid en Midden Amerika ontdekken? Of nog een rondje? Geen idee! Zolang we gasten kunnen interesseren om mee te varen kunnen we door blijven varen.... Dus zeg het voort! En blijf reclame voor ons maken!
 
Maar wat doen we in Japan? Zoals vele weten heb ik een bijzondere band met Japan. Ik ben er in het verleden regelmatig geweest! Dit land heeft mijn hart geraakt en gestolen! In eerste instantie hadden we het plan opgevat om met de boot naar Japan te gaan. Maar door de grote afstanden, de tyfonen en de tsunami's, hebben we dat plan letterlijk laten varen.
 
Nu we met de Full Circle toch 'in de buurt' waren begon het weer te kriebelen. Paul was door al mijn Japan verhalen en door het lekkere eten zo nieuwsgierig geworden. Sjaak had een conferentie in Japan, Anja wilde wel met hem mee die kant op! Een mooie aanleiding om in Japan af te spreken met hun en samen een reisje te maken. Ondertussen hebben we Tokyo verlaten en zijn we 'via' een bergdorpje (Magome en Tsumago) naar Kyoto gereisd. Zowel in Tokyo als in Kyoto oude bekenden ontmoet. Een geweldig weerzien na ruim 20 jaar! Dank je wel Seya-san en Naruse-san voor het bijzondere weerzien! 
 
Later meer over Japan, we proosten nu op 5 JAAR FULL CIRCLE SAILING!
Lees Meer
3319 Hits
0 reacties

Land of the rising sun

Net zoals bij iedereen, hebben we het de laatste dag voor we op vakantie gaan druk met van alles. De Full Circle ligt keurig in Rebak Marina op Langkawi. De was is weggewerkt de hutten en badkamers schoongemaakt. De lijnen en schoten zijn mooi opgebonden en hebben nog een zoetwaterbad gehad, de koelkast is schoongemaakt en alle geopende pakjes zijn weggegeven of weggegooid.

imageWe zijn nog niet helemaal klaar met pakken, maar dat heeft alles met de temperatuur te maken. Het is hier warm en Rebak Marina is een zeer beschutte haven. Dus gaan we vanavond de laatste spulletjes pakken en zijn we er bijna klaar voor.

Op naar het land van de rijzende zon. Japan! Voor mij een heerlijk weerzien met een land waar ik heel veel van hou. Voor Paul de eerste keer. We hebben er zoveel zin in! Paul is na al mijn verhalen zo ontzettend nieuwsgierig geworden. Ik vind het zo bijzonder dat ik hem Japan kan laten zien! 🗻

Stiekem is het ook heerlijk om de boot de boot te laten en even lekker te Landrotten. Wat helemaal leuk is dat we de Pappies, onze vrienden Sjaak en Anja gaan zien en met hun gaan rondreizen. Sjaak moest toevallig in Tokio zijn voor zijn werk!

Dus hou onze blog in de gaten voor heel andere reisverhalen........🇯🇵

Lees Meer
2251 Hits
0 reacties

Zeilen in de Tropen

Bij tropen denk je al snel aan jungle, regenwoud, slangen (die om een tak gewikkeld), spinnen, apen (Koning Louis), beren (Baloe), tijgers en gieren. Oftewel, Junglebook. Maar Zeearendals je bedenkt dat driekwart van de wereld is bedekt met water, dan is het niet meer dan logisch dat ook een groot deel van de wereldzeeën in de Tropen gelegen is. Een wereldreis per zeilboot gaat dan ook voor een groot deel door de tropen. De tropen vormt officieel het gebied tussen de keerkringen en wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht (aldus Wikipedia). Maar je hebt tropen en tropen. Zeilen door het midden van de tropen is dan ook van een speciale categorie. Zeilen door het midden van de tropen betekent zeilen onder hoogstaande zon, hoge luchtvochtigheid, hevige stortbuien en extreem hoge temperaturen. Maar zeilen door de tropen betekent bovenal zeilen door een oase van groen en blauw en adembenemende landschappen boven én onder water.

Reusachtige broccoli ’s
Boven water dampen de bossen en doen warmte en vocht de duizenden planten- en bomensoorten groeien tot een wirwar van lianen, lange stammen, dikke bladeren en boomtoppen als reusachtige broccoli ’s. De extreem lange bomen vormen een pallet van duizenden kleuren groen en een ondoorgrondelijk woud waarin verdwalen zeer gemakkelijk is. Het oerwoud zoemt, zingt en siddert onophoudelijk. Vogels, krekels en van alles en nog wat laten continu weten dat je niet alleen bent. Over de bossen hangt een mysterieuze nevel. De totale overwoekering doet bevestigen dat de natuur hier de baas is.

Waanzinnig mooi koraalOnderwaterparadijs
Onder water is de schoonheid niet te vergelijken. Niet voor niets zijn tropische vissen tropische vissen en vormen ze de meest kleurrijke op aarde. De stille onderwaterwereld kent zijn eigen regels en vormt een geheel eigen bio- en ecosysteem. De diversiteit van de riffen en koralen is gigantisch en de hoeveelheid verschillende vissoorten die leven van of tussen de koraalriffen is niet te bevatten. Nemo’s beschermen hun anemoon en andersom. De zee-egels domineren de bodem en de papegaaivissen, butterflyvissen en spuugvissen zwemmen overal tussendoor. Het is een paradijselijke wereld.

Mangrove
En waar boven en onder water bij elkaar komen ontstaat de mangrove. Een indrukwekkende woestenij van wortels, bladeren en nog meer wortels. Met zeer inventieve Mangrovetechnieken zijn mangrove wortels in staat om wel 90 procent van het zoute water te filteren en om te zetten in voeding voor de struiken. De natuur is ongelofelijk. Zo houd de mangrove zand en modder vast, zorgt deze ervoor dat de kust niet erodeert en biedt een thuisbasis aan tientallen bijzondere vissoorten. Een walhalla en voedseltuin voor (zee)arenden.

Beware of CoconutsTropisch eiland
En te midden van deze wonderlijke natuur liggen tientallen tropische eilanden, waar het bier redelijk vaak koud staat, de verse mango sappen nooit vervelen en vallende kokosnoten wel eens een dodelijk ongeluk veroorzaken. De tropische eilanden waar de wind niet altijd te voorspellen is, waar na de grootst mogelijke onweer twee uur later de zon weer schijnt en waar het water zo kraakhelder azuurblauw is dat je tot tien meter diep de bodem kunt zien. Tropische eilanden waar je dingy tussen de koralen door moet manoeuvreren om op het bounty strand aan te komen. Een tropisch eiland waar je nooit meer van wilt vertrekken.

Dat is dus zeilen in de tropen. 

 

Marieke van der Linden

Lees Meer
3419 Hits
0 reacties

One night in Bangkok...

...and the world is your oyster!

Het is dit liedje uit de musical Chess dat niet meer uit m'n hoofd wilde. We gingen dus naar Bangkok,  voor vijf dagen en wel Fietsen met Ko van KesselVerplaatsen op de riviervier nachten. Wat een feest. Wat een geweldige stad om te bekijken, te ervaren, te beleven.

Het plan om twee weken klussen af te wisselen met een paar dagen Bangkok was er al een poosje. Vluchten en een cheap hotelletje zijn snel geboekt. Aangekomen in Bangkok vinden we met bus en de moderne skytrain, een soort Zegening met ijskoud watermetro door de lucht, de weg naar het centrum. Daar is het waterfeest vanwege Songkran, traditioneel het Thaise Nieuwjaar, nog in volle gang. Iedereen gooit elkaar nat met water. Vooral de toeristen vinden het leuk en kopen graag van die 'supersoakers' om mee te doen. 

Je verplaatsen gaat heel goed over water. De rivier is een soort verkeersader van de stad, vooral voor voetgangers. Overal kun je op-/ en afstappen en het kost slechts 14 baht. Met een noodgang komt de boot op de steiger afvaren. Druk fluitend geeft de bootjongen aanwijzingen aan de stuurman. Even in de achterspring varen en de passagiers kunnen op-/ en afstappen. Meer dan een halve minuut ligt de boot niet aan de kade. Pffft-ppfft en daar gaat ie al weer!

Op zondag, misschien niet de beste dag want we zijn er met wel honderdduizend Chinezen, bezoeken we het Koninklijk Paleis.Schoenen uit schoenen aan Binnen dit enorme ommuurde complex is ook de smaragdgroene Bhudda te zien. We schuifelen tempel Liggende Buddhain (slippers uit) en uit (slippers aan) en vergapen ons aan pracht en praal. Wat verderop bij de 'Reclining Bhudda' krijgen we nog een zegen van een Bhuddistische monnik (met ijswater!)

Wat ook zeer de moeite waard is is een tochtje met een longtailboot naar de 'floating market'. We gaan hier naar toe met onze vrienden Henneke en Kees. Op het water worden fruit en groenten verkocht, van boot naar boot. En er wordt zelfs gekookt in de bootjes en nog lekker ook. We schieten veel foto's. Het is allemaal zo sfeervol en kleurrijk.

Veel gepland hadden we niet maar fietsen met Co van Kessel stond wel bovenaan. Co van Grand PalaceKessel is dertig jaar geleden in Bangkok verzeild geraakt. Hij ontdekte het echte Bangkok per fiets en is fietstochten gaan organiseren. Helaas is hij zelf vier jaar geleden overleden. Maar zijn vooral Thaise medewerkers runnen het bedrijf met enthousiasme. Wij deden de toer van drie uur. Via veel kleine weggetjes, kruip-door-sluip-door kregen we veel van Chinatown te zien. Onze gids Pam vertelde dat de Chinatown van Bangkok de grootste ter wereld is, groter nog dan die in San Francisco.

Floating MarketEn verder?

Verder kopen we shirtjes voor 150 baht (nog geen 4 euro) op Khao san road, slenteren we over de weekendmarkt met duizenden kraampjes (same same) scored Kees een 'echte' Breitling op de avondmarkt van Patpong en eten we alle dagen Pad Thai. 'Bangkok, oriental setting, and the city don't know what the city is getting'. 

Lees Meer
3213 Hits
0 reacties