imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Mooi toch? Dat zeilerswereldje.....

Met Tom en Susie van de Adina varen we na onze in 'in between guests' periode weer naar Thailand mét ons visum voor 2 maanden gescoord op Penang! We varen samen op, wat het mogelijk maakt om eens foto's te krijgen van je eigen schip onder zeil! Dat gebeurd niet vaak.

Full Circle onder zeilTom is duikinstructeur en wil ons wel meenemen voor een duik bij Koh Rok. Het is voor ons al veel te langBCD van Susiie geleden dat we doken. Onze nieuw aangeschafte duikset uit Nieuw Zeeland wordt eindelijk voor iets anders ingezet dan voor het schoonmaken van het onderwaterschip. Bovendien krijgen we een tweede trimvest van Tom en Susie, die zij op hun beurt weer van andere zeilers hadden gekregen. Mooi toch? Dat zeilerswereldje.

Tom en Susie hebben steeds wat water in de ruimte waar hun boegschroef zit. Zij zijn in Langkawi op de wal geweest en hebben een nieuwe boegschroef geplaatst, althans alleen de bracket, nog niet de motor! Eerst willen ze weten waar het water vandaan komt. Paul, kleiner van gestalte dan Tom heeft als een soort van Houdini in de kleine ruimte op Langkawi de oude boegschroef verwijderd. Er blijkt nog steeds water naar binnen te komen! Met zijn allen doen we troubleshooting en proberen we out of the box denkend het probleem te achterhalen.

We varen een stuk met zijn allen en zien dat er steeds een beetje water door de ankerkluis spoelt als de Adina een golf neemt. Dit hoort.... Maar het enige wat we kunnen bedenken is dat de kluis ergens een barst heeft en lekt. Bij inspectie blijkt een schot onder de kluis heel vochtig te zijn. Onlangs hebben Tom en Susie een dikkere laag epoxy aangebracht in de ankerkluis. Hopelijk is het euvel nu verholpen. Zou mooi zijn, zij varen dit jaar de Indische Oceaan op.

Tom is een uitstekende researcher en heeft ons al verschillende malen geholpen bij het aanvragen van de diverse benodigde papier voor Indonesië en Vanuatu. Hij is uitstekend onderlegd wat betreft astronavigatie. Hij geeft ons wat les hierin. Bovendien varen zij ongeveer dezelfde route die wij gaan varen volgend jaar. Hij beloofd ons zo veel mogelijk informatie te sturen van de route! Mooi toch? Dat zeilerswereldje.

Ben en Anya van de Giggles hebben deze taak eerder gehad. Zij voeten een jaar eerder dan wij op de Pacific en hebben ons ruimPaul in de mast bij de Giggles voorzien van kaarten, pilots en zeer nuttige Uitleg Tom Astronavigatieinformatie over dat gebied. Ook zij vertrekken zeer binnenkort en gaan met hun schip (ook een Hallberg Rassy) op een vrachtboot naar de Middellandse Zee. Dit vergt veel voorbereiding en Paul helpt een handje door de verbindingskabel tussen de 2 masten te verwijderen. 2 x omhoog in de grote en de bazaan mast. Mooi toch? Dat zeilerswereldje?

Klaar staan voor elkaar is vanzelfsprekend in dit wereldje. Zeilers helpen elkaar altijd, op wat voor manier dan ook. De verschillende momenten dat wij problemen hadden, bijvoorbeeld met de ankerwinch, kregen we steeds hulp en werd er een oplossing gevonden.

Wat wel jammer is dat je regelmatig afscheid moet nemen. Maar dat hoort erbij en wie weet kruisen we elkaar weer ergens op het water! Goede vaart Tom en Susie. Goede vlucht naar Europa, Ben en Anya!

Lees Meer
3161 Hits
0 reacties

'In between guests'

Visa run

We zijn even 'in between guests'. En dat geeft ons de tijd om een week van de boot te gaan en wat Muurschildering in Gergetownvan Maleisië te zien. We vliegen voor nog geen twee tientjes met Air Asia, de Aziatische easyjet, naar Georgetown op het eiland Penang. Een stad met 1,5 miljoen inwoners waar nog veel te zien is van de engelse koloniale tijd. Leuk om te wandelen, museum bekijken, lekker eten en... een bezoek aan de Thaise ambassade. Dat laatste doen we op een huurfiets met de Ipad in het mandje. Met hulp van Google Maps hebben we het consulaat in een half uur gevonden en kunnen we ons visum voor de volgende twee maanden in Thailand aanvragen. Een dag later is het klaar. Veel bezoekers van Thailand hebben hier mee te maken. Bij aankomst krijg je slechts een visum voor een maand. Wil je langer blijven dan moet je dus een nieuw visum regelen in een ander land en dus bv een visa run naar Maleisië doen.

There is an aweful lot of tea...

Van Penang bussen we naar de Cameron Highlands. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een hoger gelegen gebied. De lucht is Cameron Highlands theeplantageer aanmerkelijk koeler en s'avonds kan zelfs de lange broek weer eens aan. Het klimaat is er heel geschikt om allerlei gewassen te verbouwen. Maar bekend is het vooral door de theeplantages. We laten ons rondleiden op de theeplantage van Boh en krijgen een goed beeld hoe het allemaal gaat.

Jungle Book

Next stop op onze trip is Taman Negara. Dit is een groot tropisch regenwoud. De laatste 60 kilometer gaan met een bootje over een flink stromende rivier het oerwoud in. Erg leuk. We vinden een simpel hostel en dezelfde avond doen we een nachtwandeling door de jungle. Gewapend met zaklamp lopen we achter Mike de gids aan. Hij wijst ons achtereenvolgens wel vijf verschillende spinnen aan, een wandelende tak, een slang en een krab. Monique spot nog een kikker. En vanuit een kijkhut ontwaren we twee herten die stil blijven staan in het schijnsel van de lamp.

De volgende dag maken we nog een jungle tocht waarbij we over een aantal hangbruggen lopen, wel 45 meter boven de grond. Je kunt dan beter geen hoogtevrees hebben. s' Paul en de blowpipeMiddags varen we met onze gids naar een dorpje waar een nomadenstam woont die weinig of geen contact heeft met de buitenwereld. Mike, onze gids heeft zelf twee jaar bij deze stam gewoond en weet veel over hun leven en gebruiken te vertellen. Ze laten zien hoe je vuur maakt met een stuk hout en een eindje rotan. Vervolgens leren ze ons hoe je peiltjes maakt voor een 'blowpipe'. Dit is een hollen bamboe stok waar ze peiltjes mee schieten. De peiltjes zijn giftig en leggen zo een aap of een wild varken om. Wij mogen ook een keer schieten/blazen.

Het laatste toertje wat we doen heet 'Rapid Shooting'. Nu worden er met het engels regelmatig grammaticale fouten gemaakt dus wij informeren toch even of we echt geen konijnen gaan schieten want daar voelen we niet voor. Maar het is heel iets anders. In een lange, smalle boot varen we met hoge snelheid door stroomversnellingen op de rivier. Zowel de stuurman als onze gids laten de boot flink slingeren zodat het water hoog opspat en naar binnen vliegt. We worden dus zeiknat. We schieten langs rotsen op nog geen halve meter afstand. Al met al niet zonder gevaar. Gelukkig heeft iedereen een reddingsvest... Wel jammer dat die alleen gebruikt worden om tegenaan te zitten.

Lees Meer
4337 Hits
1 reactie

Thaise Kerst en Maleis Oud & Nieuw

Na een periode met gasten varen, hebben we weer even tijd voor onszelf! De boot is weer aan kant. De was is weer gedaan. De voorraden zijn aangevuld en verschillende klussen ingepland!

Volgende week vullen we onze rugzak met wat spullen om er een paar dagen op uit te gaan. Regelmatig vertel ik Paul hoe mooi de Cameron Highlands zijn, een gebied in het midden van Maleisië. Hoog gelegen waardoor er een aangename temperatuur heerst. Met uitzicht over schitterende theeplantages en je kan er geweldig hiken. Full Circle in Zilt 117Daaromheen plannen we een paar andere bestemmingen om een leuk 'rondje' te maken.

Ondertussen zijn we weer in Maleisië. Hadden we de afgelopen weken weinig tot geen wind, we hebben met een rif, soms met 2 weer naar Maleisië gevaren. Als een speer vloog de Full door de Thaise wateren. Dat was lang geleden, dat we zo snel gezeild hebben! We liggen voor Telaga harbour. Straks eerst even ontbijten, dan gaan we inklaren en ook weer tegoed kopen om te internetten. Ondertussen zijn onze Britse vrienden Tom en Susie van zeiljacht Adina hier ook aangekomen. We gaan oud & nieuw met hun vieren. In de Pacific zijn we regelmatig met elkaar opgetrokken. Maar met de boot hebben we elkaar voor het laatst in Fiji gezien. Meer dan een jaar geleden! Wel hebben we elkaar in maart op een (zeilers)bruiloft gezien in Nieuw Zeeland. Waarvoor zij 'in zijn komen vliegen', hun boot lag in Vanuatu. We plannen zelf oliebollen te maken en Tom is er reuze nieuwsgierig naar! Wat zijn nou 'oliebollen'?

Ook vanwege het visum is het een goede timing om weer even in Maleisië te zijn. Hier kunnen we 3 maanden blijven. In Thailand is dat maar 30 dagen. Tijdens ons uitje hoppen we ook even naar Penang om daar een Thais visum voor 2 maanden te regelen. Hadden we ons hier maar eerder in verdiept, dan hadden we in Nederland een visum voor een half jaar kunnen regelen....

Kerst zouden we doorbrengen met gasten. Helaas hebben zij hun reis moeten uitstellen en komen nu in maart. Dus hebben we heel rustig aan gedaan. Zijn op kerstavond heerlijk uit eten geweest voor 12 euro! Het eten is hier goedkoop en zooooo lekker. Voor andere zeilers: lig je in de buurt van Yacht Haven, ga dan eens eten bij 'The Livingroom'. Lieve mensen en geweldig eten! Het was trouwens volle maan met kerst, waardoor het extra sfeervol was.

Ik ben trouwens te laat om iedereen fijne kerstdagen te wensen. Maar nog wel op tijd om al onze lezers een mooi, gezellig, reislustig maar vooral een gezond 2016 te wensen!

We staan trouwens met een mooi artikel over Thailand in het gratis digitale zeilblad Zilt. Maar liefst 10 pagina's! Heb je nog wat te lezen!

Lees Meer
3337 Hits
0 reacties

D & D Zeilen mee!

Speciale gasten aan boord

Sinterklaas op de FCOp 5 december komen we (D&D) aan in Phuket, waar Paul en Monique ons verwelkomen op de Full Circle. Het was een warm (en plakkerig) welkom na Thaise pepernotendrie-en-een-half jaar. Als de watertank vol is gaan we voor anker bij de Marina. Het begint dan ineens hard te waaien... Hoor de wind waait door de stagen, makkers staakt uw wild geraas. Dan blijken Sint en Piet ook aan boord te zijn! Er zijn gedichten, pakjes en natuurlijk Thaise en Nederlandse pepernoten!

 

James Bond en Batman

Voor het ontbijt dachten we een heerlijke duik te nemen in de zee. Het was al zo warm. Lekker verfrissend was het idee. .. Maar het water blijkt hier ook 31 graden te zijn! Met uitzicht op het James Bond eiland gaan we voor anker bij Koh Phanak. We wachten tot ongeveer 16.00 uur tot het hoog water is en we in de grot kunnen met de dinghy. We doen de motor uit en peddelen de grot in. Het is pikdonker en we zijn blij met de zaklamp. Er zitten of moeten we zeggen er hangen, wel honderden vleermuizen. Als ze daar maar blijven hangen...

 

Geen slierten zeewier, maar slierten Chinezen

Full Circle rum punchEen beetje wind vandaag, dus we hijsen snel de zeilen en varen een lange tocht naar Koh Racha Yai. Koh betekent eiland, Racha is koning en Yai is groot. Onder Racha Yai ligt Racha Noi en Noi betekent klein. Mini cursus Thais :-) De volgende dag blijven we in deze mooie baai liggen. Het ligt bij een resort waar de hele dag Chinezen in oranje zwemvesten (die kunnen dus niet zwemmen) worden afgezet om te snorkelen. Wij wandelen een stuk over het eiland en we gaan langs de rotswand snorkelen. Er zijn wel leuke visjes maar het kan nog veel mooier wordt ons beloofd. Finding Nemo gaat nog komen. En. .. de beroemde rumpunch, met verse ananas. We herinneren Paul aan de Angustura en Nutmeg. Dan is de rumpunch weer even onovertroffen lekker als in de Carieb!

 

Koh Lipe

DD op Koh LipeWe zouden om 4 uur in de ochtend vertrekken, maar er staat geen wind. Paul en Monique laten ons lekker slapen. Maar om zes uur worden we toch gewekt. De mooring wordt losgegooid en we varen. Oh jeetje... Do voelt zich niet lekker. Beetje zeeziek. En we hebben nog 14 uur te gaan. Gelukkig gaat het na wat tucjes en biskwietjes weer wat beter en een uur later zit ze weer gewoon een boek te lezen. Het is een lekkere zeiltocht. 95 mijl; een flinke afstand! We zien vooral veel water (we zijn ver van de bewoonde wereld vandaan), wat vliegende vissen en een whaleshark. Verder kletsen we er flink op los en iedereen komt een heel stuk verder in zijn boek. We ankeren in een mooie baai. Het is zo mooi hier (een bounty eiland, zeggen we tegen elkaar), we raken niet uit gefotografeerd. We snorkelen wat (mooi rif, maar Nemo kunnen we nog niet vinden) en gaan s-middags met de dinghy naar het eiland. Het is een heel leuk en gezellig eiland. De plaatjes die we schieten kunnen zo in de reisgids. Onderweg komen we ook door het gedeelte waar de eilanders zelf wonen. We kopen daar wat groente bij een vrouwtje dat haar goederen voor haar huisje heeft uitgestald en babietjes in een hangmatje ertussen... Terug naar de boot om nog even te zwemmen en te borrelen. Dan terug naar de kant, waar we in een restaurantje aan het strand heerlijk thais eten. We nemen alle vier nog een massage (afdingen voor korting lukt niet, maar we krijgen wel een langere massage) en gaan aansluitend nog ergens Sticky Rice met mango eten. Heerlijk toetje!

 

Oh what a night

FC bij de grotEr staat wind, dus we vertrekken na het ontbijt vanuit Koh Lipe richting het noorden. Bestemming onbekend. We laten het afhangen van de wind. Die valt al vrij snel weg en de motor wordt bijgezet. We veranderen van koers en varen richting Koh Pehtra, iets meer als 30 mijl. Het eiland ziet er wat grillig uit en de rotswand gaat er ruim 300 meter recht omhoog. Indrukwekkend als je pal ervoor voor anker ligt. Het is spelletjes avond, we doen Phase 10. Als de boot wat gaat wiebelen heffen we de zitting op en gaan naar bed. Het wordt een helse nacht! Er staat geen wind en de boot ligt flink te rollen over de golven. We rollen en klotsen heftig heen en weer. Van slapen komt weinig, de swell houdt ons de hele nacht wakker. Als we bij Koh Muk aankomen zwemmen we een grot in. Aan het begin grote scholen met ontelbare vissen. Daarna wordt het pikdonker en je ziet geen hand voor ogen. Nog een laatste sliert Chinezen komt ons tegemoet en dan zien we een lichtpuntje aan het einde van de grot. Daar zwemmen we naar toe. We komen bij een klein strandje, helemaal omringd door rotsen; wel 100 meter hoog! Heel indrukwekkend en gaaf!!!

 

Thai zonder glimlach

Thai met glimlachWe vertrekken richting Koh Lanta. Omdat het warm is en we nog even willen snorkelen, leggen we aan bij een mooring bij Koh Ngai, een paar mijl na vertrek. Voordat we goed en wel vast liggen komen de Park Rangers al naar ons toe varen. We moeten een parkfee betalen van 400 bath per persoon. 1600 bath om even te snorkelen... dat willen we niet betalen. Daar kunnen we met ons vieren bijna een halve week voor uit eten! We onderhandelen wat en het kan iets goedkoper, maar nog veel te duur. We vragen of de ranger-mannen misschien iets willen drinken, maar dat hoeven ze ook niet. We moeten betalen en anders vertrekken. Paul is er klaar mee en springt het water in om te zwemmen. De Rangers maken een handboeien gebaar. Paul komt maar terug gezwommen en is boos. We starten de motor en gaan er vandoor. Deze Thaise mannen waren minder vriendelijk. We varen door naar Koh Lanta. Maar de meeste Thai-en hebben wel een glimlach...

 

Phi Phi

Apies kijkenVanuit Koh Lanta varen we in een rechte lijn naar Phi Phi Don. Het is een prachtige baai; een van de mooiste baaien die we gezien hebben. Alleen het water is net Long tail naar Phi Phieen golfslagbad, veroorzaakt door het in topsnelheid af en aan varen van speedboten en longtails. Het is een druk eiland: een groot circus, harde muziek en supertoeristisch. Veel winkeltjes, tatoe shops en bars en ontzettend veel backpackers. Zonde van zo'n mooi eiland, vinden wij. Na het eten is het filmavond op de Full Circle: we kijken, heel toepasselijk The Beach, zodat we morgen bij de excursie kunnen kijken of we wat herkennen uit de film. De volgende ochtend worden we om zeven uur door een longtail bij onze boot opgehaald voor een tripje. Hij brengt ons naar Phi Phi Leh. Prachtige rotspartijen, een schitterende binnenbaai met strand (het toneel van The Beach). Daar gaan we snorkelen. Een prachtige onderwaterwereld, heel helder water en heel veel vissen die uit je hand komen eten en om je heen blijven zwemmen. Dan varen we door naar Monkey Beach. Zo'n 25 apen (jong en oud een vooral inteelt...) lopen er op het strand. Je zou ze zo willen aaien... maar pas op: ze zijn soms jaloers op beter uitziende mannen :-)

 

Af-thai-en en uitzwaaien

Doremieke maakt sticky riceDe laatste dag, voordat we echt af-thai-en, maken we zelf het heerlijkste toetje ooit: Sticky rice with mango! Wat is dat toch lekker. Dat gaan we thuis ook nog maken. Langzaam aan zoeken we onze spulletjes weer bij elkaar en varen we terug naar Phuket. Tijd om weer van boord te gaan. Wat zijn deze twee weken op de Full Circle met de lieve gastheer en gastvrouw weer omgevlogen. Paul en Monique: dank jullie wel voor deze heeeeeerlijke en onvergetelijke vakantie! We gaan jullie missen!

Liefs D&D      (Doremieke & Dimitri)

Lees Meer
3134 Hits
0 reacties

THE BEACH

Weer terug op de Full Circle! Gelukkig lag ze er nog net zo bij als dat we haar hadden achtergelaten. Nou ja niet geheel hetzelfde...... bij het varen vinden we haar niet zo 'snel'. Nou is onze 20 tonner Resort bij LangkawiFull Circle bij Langkawigeen snelle dame. Maar bij een eerste onderwatercheck blijkt haar lijf vol met pokken te zitten. Andere keren dat we naar Nederland vertrokken stond ons huisje op het droge. Nu na 5 weken in dit warme water is ze aardig aangegroeid.

First things first en eerst maar inkopen doen en de boot gereed maken voor de eerste gasten die 2 dagen na onze aankomst al aankomen. Het opstarten duurt altijd wat langer als je zo'n tijd bent weggeweest. Maar onze gasten kunnen zelf even bijkomen in het zwembad van het Resort. Echt geen straf!

De eerste week varen we rond Langkawi, heerlijk bijkletsen met oude vrienden. Na 2 jaar een heerlijk weerzien! Het weer wordt met de dag beter. De Noord Oost monsoon zet flink door. De komende 4, 5 maanden is het schitterend weer! De mooiste tijd om de Andaman zee te bevaren. Dus overweeg je om aan de winter te ontsnappen, dan is dit je kans!

Er zijn prachtige eilandengroepen op leuke afstand van elkaar. De onderwaterwereld is ook schitterend. Mooie koralen en veel visjes. Bij Koh Bij Koh LipeLipe waar het water heel helder is proberen we onze nieuwe duikset uit. Niet om mooie visjes te kijken maar om de kiel flink schoon te maken. We merken het direct! De Full Circle is direct anderhalve knoop sneller! Het is lang geleden dat we zo relaxt en mooi gevaren hebben. De eilanden zijn iedere keer weer een traktatie. De ene keer mooi, onbedorven en liggen we alleen in een baai. De andere keer is het redelijk toeristisch. Vooral de Phi Phi eilanden. Schijnen bij de mooiste eilanden van de The Beachwereld te horen. Het is ook wel heel bijzonder. Enorme hoge rotsen steken torenhoog het water uit en binnenin is er een hagelwit strand. Dit vormde het decor van de film met Leonardo Di Caprio, 'The Beach'.

Nu zijn we onderweg naar Phuket waar een van onze gasten weer afstapt. En we hebben weer een mooie wind! We hebben het nog niet eens over het eten gehad! Thais eten is tongstrelend. We genieten volop!

Lees Meer
3874 Hits
0 reacties