imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Elke dag een bordje fruit of 1 x per maand een bruistablet

Nuku Hiva,

We hebben het al vaak genoemd, de overvloedige hoeveelheid fruit op de Marquesas. Wij eten het heel graag en beginnen iedere dag met een bord fruit. In de kajuit hebben we onder het dak een stevig net hangen, en daarin gaan veel pompelmoezen, papaya’s, mango’s, brood- en passievruchten. De bananen hangen we achter op het schip aan de davits, boven de bijboot, Zo zie je veel zeilboten rondvaren.

Nu zijn de boodschappen op de Marquesas bepaald niet goedkoop. Maar dit wordt wel gecompenseerd door het fruit. Meestal wil men er niets voor hebben. In de winkel wordt het niet eens aangeboden. Iedereen heeft meerdere fruitbomen in zijn tuin staan, dus waarom zou je kopen?

En van die weelde en overvloed genieten wij mee in ruil voor wat speelgoed, make-up-spulletjes of een Hollands klompje. Nu is het wel zo dat het soms een heel gesjouw is om een stuk of 10 pomplelmoezen en een ‘regime de banane’ aan boord te krijgen. En dan volgt er nog een uitgebreide anti-kakkerlak-behandeling op het achterdek. We spraken laatst een stel zeilers die hadden het heel handig bekeken. Eén keer per maand een bruistablet met multivitaminen. Ja, dat scheelt een hoop gesjouw. Maar of het ook zo lekker is.......

Lees Meer
1676 Hits
0 reacties

Cruisen met de Aranui

Fatu Hiva,

Mocht je na onze enthousiaste verhalen over de Marquesas ook eens die kant op willen en niet met een zeilboot dan hebben we een goede tip. Ga met de Aranui. Dit gecombineerde vracht- en cruiseschip maakt al ruim 25 jaar mooie tochten van twee weken door de Marquesas. Je vertrekt vanuit Tahiti. Via de Tuamotu's wordt koers gezet naar de Markiezen. Onderweg worden mooie baaien aangelopen op de verschillende eilanden. Zo zagen wij de Aranui arriveren op Fatu Hiva. Er waren ruim honderd passagiers aan boord die met speciaal geconstrueerde bootjes, meer landingsvaartuigen naar de wal werden gebracht. De eilandbewoners ontvangen de toeristen vriendelijk. Er wordt gedanst, muziek gemaakt en er wordt handel gedreven. Tiki's en andere houtsnijwerken worden te koop aangeboden. Maar misschien zijn de eilanders nog wel meer geïnteresseerd naar wat er uit het ruim van de Aranui komt. Eens per maand wordt op deze manier het winkeltje weer bevoorraad met diepvrieskip (een hele pallet!), conserven en andere bestellingen. En ook als je je zoon op z'n verjaardag een nieuwe fiets wil geven, al dan niet via internet besteld, zal die met de Aranui moeten meekomen. In elke baai krijgen de passagiers een paar uur of soms een hele dag de tijd om wat van het eiland te zien. Prijzen variëren van 2000 euro (slaapzaal) tot ruim 5000 euro (tweepersoons hut) per persoon. Niet goedkoop. Maar hoe moet je de Marquesas anders bekijken?

Lees Meer
1471 Hits
0 reacties

Ik zou de Markiezen kiezen

Marquesas - Nuku Hiva,

Yeah!!!!!!! Eindelijk weer internet, eindelijk weer een blog van het Full Circle-Front! In het begin was het wel heel erg balen en wennen... Bijna nergens internet op deze bijzondere eilanden. Zo moet het ongeveer gevoeld hebben toen mensen zo’n 20 jaar geleden een zeilreis rond de wereld gingen maken. Wij zijn blij dat we het in deze tijd doen. Heerlijk om berichten van het thuisfront te lezen. Net zo leuk als jullie het vinden om onze berichten te lezen......


De Marquesas (Markiezen eilanden). Het was voor Paul één van de doelen van onze wereldomzeiling..... het graf van Jacques Brel bezoeken op Hiva Oa. Daar zijn we ondertussen geweest. Gelijk op het zelfde kerkhof Paul Gaugin met een bezoek vereerd! We schreven al over Fatu Hiva, het eiland waar Thor Heijedahl een poos gewoond heeft. De eerste baai waar we voor anker gingen na onze oversteek van ruim 3 weken. De eilanden zijn stuk voor stuk weer anders. Maar wat ze allemaal gemeen hebben...... ze zijn allemaal adembenemend mooi, ruig, puur, heel groen en totaal niet gevonden door de toeristen. Een paar handen vol zeilers komen hier en een gecombineerde vracht-cruiseboot, de Aranui, vaart hier rond. Daar kun je voor een flink bedrag op aanmonsteren om de Marquesas te bekijken.

De bevolking is ongekend vriendelijk. Bedelven je werkelijk onder fruit; pompelmoezen, sinaasappelen, limoenen, papaya’s, mango’s. Scheurbeuk kunnen we echt niet oplopen hier. De eilanden lenen zich uitstekend voor het maken van schitterende wandelingen. Hele steile paadjes dwars door de ongerepte natuur naar bijzondere watervallen. Al zwetend bereik je dan weer een heel bijzonder punt met een geweldig vergezicht. De eilanden hebben een paar wandelpaden, soms een ‘echte’ weg en verder zijn hele gedeelten ontoegankelijk! Vanmorgen hebben we tomaten gehaald bij wat we in Nederland een biologisch boerderijtje zouden noemen.... De mensen moeten een paar keer per week te voet of te paard naar een ander gedeelte van het eiland om hun oogst aan de man te brengen. We kregen er trouwens nog 2 meloenen in ruil voor een leesbril!

Maar als je echt mag kiezen, ga dan voor de Markiezen..! Het is een echt paradijs op aarde! Wij zijn nog lang niet uitgenoten! Het enige wat heel lastig is hier, zijn de namen van de eilanden en de plaatsen. We zijn nu op Nuku Hiva en gaan nog naar Ua Pou (heb ik de hele dag op geoefend). Dus we hebben nog even de tijd voordat we naar de volgende eilandengroep varen! De Tuamoto’s! Ook iets bijzonders.... O, ja en die Thor Heijedahl is hier met zijn vlot De Kontiki na een lange zeereis vanuit Peru aangekomen!

Lees Meer
1636 Hits
0 reacties

Fatu Hiva - Beautiful Island en People

Marquesas - Fatu Hiva,

Wat een verademing om na 3 weken niets dan water opeens een schitterend groen ongerept eiland uit het niets op te zien doemen! Zoals we in een eerder blog al schreven hebben we best een vermoeiende tocht gehad, doordat we de helft van het aantal te varen mijlen op de hand hebben gestuurd! Dus...... happy......land in zicht!!

We worden beloond! De gidsen en pilots melden dat dit één van de mooiste baaien van de Pacific moet zijn. Eerder hebben we lopen mopperen op de boten van de ARC, ook hier liggen er weer veel, maar blij zijn we met de hulp van een Engelsman die ons helpt met zijn dinghy om ons hek-anker uit te brengen. Doordat de baai niet al te groot is brengt iedereen een 2e anker uit om de cirkel die je normaal achter je anker draait te verkleinen, zodat er meer boten kunnen liggen.

 

We liggen als een huis en zijn van plan hier voorlopig niet weg te gaan. Morgen gaan we aan land om na 3 weken de benen weer eens te strekken. Maar eerst lekker bijkomen en een normale nachtrust! We gaan lekker vroeg naar bed en slapen bijna klokje rond en met zijn tweeen tegelijk!

 

Achter een breakwater hebben ze een mooie plek gemaakt voor hun eigen vissersbootjes en de dinghys van de jachten. We worden direct vriendelijk begroet in het Frans. Zo, da’s lekker, effe wandelen! Je waant je in een tropisch paradijs. Er staan bananen, sinaasappel, broodvrucht, limoentjes en kweet niet wat voor andere bomen allemaal. Er bloeit van alles en alles is zo intens groen!

 

We willen de eerste dag niet meteen overdrijven en de spieren eerst maar weer een beetje laten wennen. Dus keren we om en worden na een tijdje ingehaald door een man die aan het trainen is voor voetbal vertelt ie ons. Wij hebben nog geen lokaal geld maar wel allerlei spulletjes om te ruilen in een tasje en vissen er een Nederlands voetbalshirtje voor om een bierblikje voor hem uit (zo’n reclame ding). Hij is er dolblij mee en vraagt of wij pompelmoesen willen (een heerlijk vrucht die lijkt op een grapefruit, maar dan nóg lekkerder). We wandelen mee naar zijn eenvoudige huisje waar hij met een soort schepnet de vruchten uit de boom haalt. We worden ook nog voor een kopje koffie uitgenodigd die we drinken uit een schaaltje. Er komen allemaal foto’s tevoorschijn en hij showt ons een voetbalshirtje van Dennis Bergkamp!

 

Een eindje verder worden we volgepropt met limoentjes, bananen en papaya’s. Deze mensen verkopen Tiki’s, prachtige houtsnijwerk. We besluiten er één te kopen en gelukkig accepteren ze Euro’s. We moeten ergens op de boot nog wat Euro’s hebben. Het houtsnijwerk mogen we alvast meenemen, dat geld komt wel!! De mensen hebben niet veel hier, maar zijn gelukkig met wat ze hebben en geven heel veel weg....... Bijzonder om dit te ervaren! Het staat zo ver weg van ons leven in het rijke westen. De mensen hebben bijna niets, er is hier geen internet, bij de haven is een voetbalveldje waar volop gesport wordt. Iedere dag! Zo beleven we iedere dag hoe gastvrij en aardig de lokale bevolking is. Eén van de hoogtepunten van ons verblijf op Fatu Hiva is de hike naar een prachtige waterval, waar we een verfrissend bad nemen. Het letterlijke hoogtepunt is onze wandeling richting het andere dorpje op Fatu Hiva. Zo steil zijn we nog nooit omhoog gelopen. Na 2½ uur wandelen besluiten we om te keren. We hebben geen één auto gezien als we doorlopen naar het andere dorp hebben we niet voldoende tijd en puf om de hele wandeling terug nog te maken. Maar het was er één die zeker de spieren heeft losgemaakt!

Lees Meer
1977 Hits
0 reacties

Coconut(s) Milk Run

Pacific Ocean,

Zo wordt de route ook wel genoemd die wij dit jaar varen. Redelijk relaxt en veel voor de wind zeilen. We lazen in boekjes en spraken zeilers die het alleen maar over de stabile passaatwind hadden... Dagenlang achtereen met je spinnaker op varen zonder deze voor de nacht weg te nemen. Nou, aan me hoela!

 

Het zou wel even duren voordat je zuidelijk van de Galapagos de passaatwind op pakt. Het enige wat wij op pakten na een lange periode van weinig wind was een ‘stabiele depressie’ met veel buien en rond de 30 knopen wind die 48 uur aan hield! Tijdens zo’n depressie sturen wij altijd veel op de hand om de stuurautomaat te sparen.

De meeste rond-de-wereld-zeilerts hebben een windvaanstuurinrichting. Een windvaan met roer die je boot op koerts houdt zonder dat er een motor aan te pas komt! Slim, want je moet altijd je stroomhuishouding in de gaten houden, Je wilt je sapje natuurlijk koel drinken en je verse spullen zo lang mogelijk goed houden in de koelkast. Bovendien wil je blijven monitoren waar je positie is met behulp van de plotter.

Er zat een goede windvaanstuurinrichting op de Full Circle toen we haar kochten. Maar na heel lang wikken en wegen en dubben hebben we deze geofferd voor een zwemplateau, davits voor de bijboot en de zonnepanelen.

Zal je altijd zien, op onze koninginne-etappe, midden in de nacht tijdens mijn wacht, vaart de boot opeens de andere kant op. Windshift...? Nee! Meteen roep ik Paul. De stuurautomaat blijkt niet meer te werken. Na inspectie blijkt de ketting gebroken die het roer met de automaat verbind.

De volgende dag probeert Paul de ketting te fiksen. Maar er blijkt een aantal zwakke schakels tussen te zitten. En de zwakste schakel moet eruit... Tot ziens (waar doet me dat aan denken?!)

Zoveel reserve onderdelen aan boord, maar helaas geen nieuwe ketting. Die komt over 2 weken met onze nieuwe gast mee. Dank je wel Guido. Dank je wel Marjan! Maar nu zijn we al halverwege de oversteek. Al.. of pas? 1500 mijl achter de rug, maar ook nog 1500 te gaan! En dat betekent 1500 mijl op de hand sturen, 24 uur per dag!

Niet veel tijd meer om een boek te lezen. Geen spelletjes samen doen. Niet meer sámen eten maar om de beurt. En proberen voldoenden slaap te krijgen. ’t Sturen vergt veel inspanning en concentratie om de boot constant op koers te houden!

Maar er blijft voldoende tijd over om muziek te luisteren (Heimwee CD), een goed gesprek, lekker eten (om de beurt) en waar we enorm van genieten zijn de prachtige zonsopkomsten – en ondergangen en de de waanzinnig mooie sterrenhemel!

Ruim 3 weken op zee. Zeeen van tijd waarin je gedachten alle kanten op flitsen. Prachtige ideeen komen op. Je denkt aan mooie, bijzondere en emotionele momenten. Aan mensen die je lang niet hebt gesproken of juist heel vaak. Het werkt helend, meditatief, therapeutisch. Het leven op zee is heerlijk en eenvoudig!

Ongelofelijk dat er zoveel water is op deze aardkloot! 3 weken alleen maar water, water, water! Niet één schip, geen dolfijnen, wel apart genoeg iedere dag 1 of meerdere vogels!

Via de sailmail hebben we onze (zeil) vrienden Tom & Marieke gevraagd om het weer voor ons in de gaten te houden. Thx!! De voorspelling klopt aardig. De laatste paar honderd mijl weinig wind. We moeten soms uren achtereen op de motor varen...... Met nog 40 mijl op de teller hijsen we de zeilen weer. Het laatste stuk kunnen we weer zeilen! Langzaam komt Fatu Hiva in zicht. Eén van de eilanden van de Marquesas, een schitterend ruig & groen eiland! Om 16.00 uur laten we het anker vallen. Na 22 dagen zeilen! We zijn er!! De baai, de baai van de Maagden genoemd is adembenemend mooi en ruig! Hier willen we wel lekker bijkomen..... Heerlijk straks uren achter elkaar slapen!

Onze Coco Milk Run, maakte ons af en toe wel NUTS!

Lees Meer
2433 Hits
0 reacties