imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Mmmmmoooie ppparels fffijne pppparels

Las Perlas,

Doordat we op de afgesproken datum door het kanaal konden. Hebben we letterlijk nog een zee van tijd over..... Genoeg tijd om ook nog een stuk te gaan zeilen! Op de Pacific, waar er weer een enorm getijde verschil is en het water al een stuk koeler dan de Atlantic. Daardoor is het ook niet meer zooo warm om te slapen. Je merkt het ook al aan het water wat uit de kraan komt. Een stuk koeler!

Met het bootje vol zetten we koers naar de Las Perlas eilanden. Er blijkt bijna geen wind te staan dus dan maar op de motor! Na 2 uur komt er eindelijk wind en kunnen we nog een mooi stuk zeilen.

 

Voor het hotelletje waar Marilou en Frans later in hun vakantie nog zullen overnachten op het eiland Contadora droppen we het anker en wordt het tijd voor een duik. Hmmmm.... Lekker fris. We zwemmen naar het strand.. Er staat wel stroom waar je rekening mee moet houden! We blijven nog een dagje bij dit eiland liggen en iedereen trekt zijn eigen plannetje om het eiland te verkennen. Het blijkt dat het stikt van de Nederlanders op het eiland. Er wordt een datingprogramna opgenomen. Nicolette Kluiver zien we ook rondbanjeren. Wie weet zien jullie de Full Circle nog wel een keertje in beeld als het wordt uitgezonden!

 

Dan wordt het tijd voor een ander Pareltje. Zeilen hijsen en de hengel uit! Jaaaaa, hoor...tsjjjjjjjjiiieeeuwwww daar loopt de lijn af. Er blijkt een dikke vis aan te zitten die we nog niet eerder hebben gevangen. Na het bestuderen van diverse kaarten met vissoorten erop denken we dat het een Vreval Jack is. Marilou appt met het thuisfront wat de Nederlandse naam van dat beest is. Waarschijnlijk een paardenmakreel, geen idee dat deze bestond. We krijgen ook het bericht dat deze vis licht giftig kan zijn!?!?!?! Het visvlees ziet er donkerrood uit en de plakken die we snijden lijken wel biefstuk. Op die manier bereiden we 'm ook. Lekker met veel tenen knoflook in de roomboter. De volgende dag voelen we ons allemaal prima en zijn we nog springlevend......

 

Met zoveel testoron aan boord, de mannen zijn in de meerderheid, wordt er natuurlijk een fikkie gestookt. Of heet dat gewoon een kampvuurtje maken op het strand? Er wordt flink hout gesprokkeld. Het heeft in tijden niet geregend dus het hout is lekker droog. We genieten van een drankje bij de knapperende vlammen. Het heeft een hoog Robinson Crusoe gehalte. Wat kan het leven eenvoudig zijn..... Volgens mij staat er maar 1 huis op dit eiland (Chapera). Weer terug op Contadora stappen Chris en Bote helaas weer af. Zij vliegen met een heel klein vliegtuigje terug naar Panama City. Marilou en Frans blijven nog een paar dagen op verschillende eilanden van deze archipel. Met Marieke en Michel varen we weer naar Panama City. Daar is ook nog heel veel te zien.....

Lees Meer
1644 Hits
0 reacties

Al schuttend naar ons nieuwe hoofdstuk

Colon,

6 uur in de in de ochtend. Het begint net een heel klein beetje licht te worden. Paul, naast me ligt nog in diepe slaap. Wakker worden op het Gatun meer. Heel bijzonder. Het water dat de 2 sluizencomplexen van het Panamakanaal met elkaar verbindt. Eigenlijk is het een meer dat ontstaan is door het aanleggen van de sluizen.

Gister rond 16.45 uur kwam de adviser aan boord. Een soort loods die ons door de eerste sluizen (Gatun Locks) van het complex ging loodsen. Wij zijn niet gauw nerveus maar ik heb de hele dag al een zenuwachtige kriebel in mijn buik. Geen idee hoe we door de sluis gaan varen. Alleen met lange lijnen. Aan een sleepboot vast of met meerdere zeilboten aan elkaar...... Het laatste is voor ons het geval. Samen met een Amerikaanse zeilboot van ongeveer dezelfde lengte gaan we de sluizen door. We knopen de schepen met 4 lijnen aan elkaar vast, zodanig dat met enige deining de masten elkaar niet kunnen raken. Het begint al te schemeren als we de eerste sluis invaren. Voor de doortocht moeten er, de adviser niet meegeteld, 5 mensen aan boord zijn. De kapitein en dan 4 line handlers.

Nou die hebben we aan boord. We zijn maar liefst met 8 man. Marieke, Paul's oudste dochter met haar vriend Michel, Chris en Bote die deze trip doen ter ere van Chris' zijn 50e verjaardag en Marilou en Frans die ondertussen ook al bij onze topboekers horen!

Het is vol op de boot maar reuze gezellig. Da's erg lang geleden dat er zelfs gasten in de loodskooien sliepen. Het schutten in deze 3 sluizen is sprookjesachtig. Het wordt al donker en het licht van de lampen maakt het heel bijzonder.

Om 8.30 uur komt er weer een adviser aan boord. Dit keer niet zo'n georganiseerd persoon. Hij houdt zich vooral bezig met zijn telefoon en is dol op eten en drinken. Binnen een mum van tijd heeft hij een driedubbele uitsmijter op. We varen een uur of 3, 4 door een prachtig natuurgebied. Marieke spot met de verrekijker zelfs nog een krokodil en een aap!

Dan zijn we bij de sluizen die ons nog scheiden van de Pacific, de Miraflora Locks. Hier moeten we aan een toeristenboot vol met Amerikanen vastmaken. Om de haverklap hangt er een Amerikaan over de reling met vragen. Het: " Oh my God and wauw" is niet van de lucht. Vanuit Nederland worden we gevolgd door diverse mensen, die horen bij de mensen die we aan boord hebben, op de webcams die op verschillende plekken bij het kanaal hangen. Bijzonder toch dat je dat ze ons zo kunnen volgen!

En dan begint ons nieuwe hoofdstuk DE PACIFIC! Als we de sluizen door zijn moeten we doorvaren naar de Balboa Yachtclub om daar de lange lijnen en de fenders weer terug te geven. We orienteren ons waar we kunnen gaan ankeren. Dan wordt het tijd om te vieren dat we op de Pacific zijn. We laten de champagnekurken knallen van de flessen die Bote en Chris hebben meegebracht..............

PROOST, OP DE PACIFIC!

Lees Meer
1615 Hits
0 reacties