imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Op de hand naar de overkant

Atlantische Oceaan,

Het is zover!!! De trossen gaan los, voor een lange periode op de Atlantische Oceaan. Uitgezwaaid door Casper vertrekken we vanaf Sao Vincente (Kaapverden).

Om vervolgens gelijk ruim 30 knopen wind om de oren te krijgen, dat begint al goed. Maar het blijkt het ‘eiland effect’ te zijn, binnen een uur hebben we totaal geen wind en dat heeft dezelfde reden…..

 

Maar voordat we de nacht echt goed invaren hebben we een mooie wind die we dagenlang houden. Dan gaat het ritme 4 uur op en 8 uur af beginnen. Eerst nog een beetje wennen, maar al gauw voelen we ons allemaal senang en worden de boeken tevoorschijn gehaald en tijdschriften gelezen. Tegen de tijd dat het Happy Hour is luisteren we vaak wat muziek en drinken ons voorgeschreven biertje of wijntje vergezeld door wat zoutjes ….. Het wordt iedere dag warmer, dus de zouthuishouding moet wel op pijl worden gehouden!! Je transpireert wat af op zo’n dag. De hutten worden ook steeds warmer…..pppffffffft………. Je slaapt toch al niet zo lekker doordat je als een soort van Garfield (uitdrukking van Casper) met je nagels in je matras geklauwd in je kooi ligt.

 

Je kletst heel wat af op zo’n reis, er wordt heel wat af gelachen en soms is het ook heerlijk genieten van de rust….. wat naar de golven staren en je realiseren dat je maar heel klein en nietig bent op die hele grote zee. We hebben veel geluk, het grootste gedeelte van de reis is de maan een medereiziger. Staan we dus niet de hele nacht in een donker gat te staren maar kun je de sterren bewonderen en met de speciale app op de I-pad de sterrenbeelden herkennen (Steef, bedankt voor de tip)

 

Zoals de blog al meldt hebben we het hele stuk, 2000 mijl, op de hand gestuurd. Wij realiseren ons dat dit redelijk uniek is daar bijna alle schepen op de stuurautomaat sturen of op een windvaanstuurinrichting. Maar we hadden een super enthousiaste crew, waar we heel erg trots op zijn, die elkaar met graagte steeds afloste.

 

Dus wat doe je met zo’n geweldige bemanning. Daar vier je een feestje mee…..Laat het nu net Sinterklaas zijn tijdens de overtocht…….. Er wordt uit volle borst gezongen er zijn pepernoten, speculaas, chocomel, kadootjes en zelfs een gedichtje voor iedereen. Zelfs Jaap werd niet overgeslagen!

 

Bij het passeren van de 1000 mijl krijgt iedereen een glaasje champagne waar een certificaat aan bungelt, waarop wordt vermeld dat we halverwege de grote plas zijn!

 

Het lijkt een lange tijd, maar de 2 weken vliegen om. Met nog zo’n 120 mijl te gaan, valt de wind bijna helemaal weg. Na een beetje rekenen, blijkt dat als we de motor aanzetten, we in het donker Barbados zouden bereiken. Dus kiezen we voor de optie een beetje te dobberen. Door de stroom komen we bijna 1½ knoop vooruit terwijl er maar 0,6 op het log staat. De zee ziet er redelijk glad uit en is door de warmte extra aanlokkelijk. De temperatuurmeter geeft aan dat het zeewater 28 graden is!!! Dus de grote skippieballen aan lange lijnen over boord en effe heerlijk afkoelen. Geweldig…… zwemmen ‘midden’ op de Atlantische oceaan.

 

Tegen de avond zetten we de motor aan. Voor korte duur, want de wind blijkt weer een beetje op te komen. Vlak voordat de ploeg voor de hondenwacht op komt moet er zelfs nog zeil worden geminderd, anders komen we nog te vroeg aan. We zien al een hele grote lichte plek aan de horizon…. Barbados is in zicht!!!!!!!

 

Met alleen een heel klein lapje Genua op, kabbelen we door en komen rond een uur of 8, 9 aan!! We hebben het gedaan!!! Nog even aanleggen tussen de grote cruise schepen op in te klaren en dan kunnen we in de…. baai gaan liggen.

ElektroErik, KeesJan, Roland, Tulin, Jacques, Paul & Monique, het was een hele bijzondere reis. Geweldig gezellig, geweldig gestuurd, geweldig gelachen, geweldig ‘gewerkt’………..Het was in een woord GEWELDIG!!!!!!!! DANK!!!!

Lees Meer
1624 Hits
0 reacties

We hebben de REEDS reeds uit

Atlantiche Oceaan,

De Full Circle is uitgerust met moderne navigatie apparatuur. Prima spul van Raymarine. Erg nauwkeurig en makkelijk te bedienen. Vakkundig geïnstalleerd door Elektro Erik. Daarnaast hebben we van alle routes die we varen en kusten die we aanlopen, papieren kaarten. En voor de details van havens en eilanden hebben we de Reeds Almanac en diverse Pilots. Dit zijn boeken met nauwkeurige beschrijvingen van aanlopen en jachthavens met allerlei nautische en toeristische info.

Ja, de gps geeft een nauwkeurige plaatsbepaling. Je ziet ons bootje over het scherm van de plotter (electronische kaart) varen. Maar als dat nou uitvalt? Ja, dan gaan we over op het varen van een ‘gegist bestek’(http://tinyurl.com/qdeo2)

 

We nemen dan de laatste positie over uit het logboek en plotten vandaar de afstand en richting van uur tot uur. Dan weet je ongeveer waar je bent. En zodra er een vuurtoren knippert stel je vast welke het is en bepaal je met je peilkompas je positie. Zou dat Barbados zijn? Of is het Martinique? De meeste zeilers (dus wij ook) hebben voor het uitvallen van de apparatuur nog een hand gps op batterijen. Die kun je in geval van nood ook mooi meenemen in het reddingsvlot.

 

De techniek van zonnetje schieten en op de sterren varen is inmiddels wat achterhaalt. Als backup kan het nog prima fungeren. Maar om nu elke dag rond twaalf uur met de sextant in de weer te zijn… nee dan lees ik toch liever m’n boek uit… 

Lees Meer
1549 Hits
0 reacties

BooTschappen doen voor de oversteek

Atlantische Oceaan,

Wat heb je nodig als je met zeven mensen de oceaan over gaat? Een heleboel eten en drinken. Tja, het bevoorraden van een schip voor een Trans Atlantische crossing is geen kleinigheid. Bovendien staat goede voeding hoog in het vaandel van de Full Circle. Een bemanning die half uitgedroogd en met de eerste verschijnselen van scheurbuik Barbados bereikt is niet bepaald wervend. Nee, goed eten is belangrijk en het is bovendien goed voor de moraal. En daarom zijn we al lang voor het zover is begonnen met lijstjes maken en inkopen doen. Vele rugzakken en boodschappenkarretjes zijn richting volgboot en boot gegaan. Pasta, rijst, wijn, bier.

Nu hebben we een stelregel ‘als we zeilen dan drinken we niet en als we drinken dan zeilen we niet’. Maar zo’n oversteek duurt zo lang dat die regel niet te handhaven is. Dus is het regiem één blikje bier einde middag en één glaasje wijn bij het eten. Als je dat gaat uitrekenen kom je al gauw op 170 blikjes bier en 20 flessen wijn. En zo gaat het verder met pasta, rijst, fris, melk, koekjes, broodbeleg, etc. Gelukkig hebben we een watermaker aan boord zodat we dagelijks vers water uit vers zeewater kunnen maken. Smaakt heerlijk!

 

Een apart verhaal is de afdeling groenten en fruit. Dit koop je het best op de markt, ongekoeld. De supermarkt heeft een fantastisch assortiment maar alles is gekoeld en komt uit koelhuizen. Een dag of twee, drie aan boord en alles is rijp. Zo groen mogelijk alles kopen en donker opbergen is dus het beste. We hebben speciale netjes waar het fruit in hangt. Daarnaast bakken onder de kajuittafel, lekker donker daar en het slingert het minste.

 

En hoe doen jullie dat met brood? Ja, drie weken crackers eten en muesli wegwerken is ook niet alles. Op de Full Circle bakken we dus zelf brood. Met wit en volkorenmeel, al dan niet van Koopmans, bakken we elke dag brood. We hebben tenslotte tijd genoeg en met deze temperaturen rijst het deeg al gauw de kajuit uit…

 

En wat koken we dan zoal? Alle dagen pasta en smac is er niet bij. Monique heeft een flink aantal recepten uitgewerkt. En wordt dat de eerste week nog vergezeld met een verse salade, de tweede week is er altijd nog een heerlijke tomaten, komkommer, kaassalade te maken .Maar ondanks dat zal iedereen blij zijn als Barbados in zicht is. Even een lekker koud Carib-biertje halen en wat zou de Catch of the day zijn? 

Lees Meer
1567 Hits
0 reacties

Starry starry night

Atlantische Oceaan,

Vincent van Gogh schilderde ze, Don Maclean zong er over. Wij zien ze, en niet zo’n klein beetje ook. Hier op de oceaan is de lucht niet vervuild met licht uit de kassen rond de Kwakel of van de grote stad. Nee, hier zie je zoveel sterren dat je moet zoeken naar de Grote Beer! Wat een energie. Als ik onze-lieve-heer was zou ik er snel een paar led-jes indraaien…

Maar de Ipad die we met ons afscheid in Harlingen mochten ontvangen, nogmaals veel dank daarvoor, doet nu uitstekend dienst. Met de speciale ‘sterren-app’ wordt elke planeet en sterrenbeeld probleemloos benoemd. We denken er nu over speciale ‘sterren-reizen’ te gaan organiseren. Speciaal voor astrologen, spiritologen, horoscoopschrijvers en andere gelukzoekers………

Lees Meer
1471 Hits
0 reacties

Een 86-jarige fan van de Full Circle

Atlantische Oceaan,

Vandaag is een bijzondere dag aan boord van de Full Circle. Midden op de oceaan wordt er gezongen en taart gegeten. Ja, er is er één jarig, hiep hiep hoera! Nee, niet aan boord. Maar thuis in Dordrecht of Speuld. Willy van der Linden, grootste fan van de Full Circle is vandaag 86 jaar geworden! De eerste etappe voer je al mee, met windkracht zeven van Harlingen naar Makkum. En in gedachten ben je nog altijd aan boord. De bosatlas ligt open op tafel. En met de mailtjes en printjes die via dhr Hendriks en Corrie bij je komen blijf je goed op de hoogte. Als we bellen weet je vaker beter dan wij zelf waar we zijn. Lieve moeder, jammer dat we niet in levende lijve op je verjaardag zijn. Maar we denken aan je en we zingen voor je met de hele bemanning. Tja, wie kan dat zeggen op z’n 86e verjaardag…

Lees Meer
1481 Hits
0 reacties