imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

De 'K' van Kiwi's, klussen en kkkoud.....

Nog geen 3 weken geleden aangekomen en het voelt al zo thuis hier Down Under. Hans en Corrie zijn ondertussen alweer bijna een week in Nederland en hier hebben we al een aantal klussen opgestart. De Full Circle ligt aan een Swing-Mooring zoals ze die hier noemen. We zijn in het bezit van een auto! De keuze is gevallen op een iets jongere auto. Over een half jaar kunnen we zien wat de kosten zullen zijn. We hopen er bij de verkoop een goede prijs voor te krijgen. We'll see. het is in ieder geval goed om 'wielen' te hebben. Vooral met het klussen. Dan hoef je niet voor elke wissewasje de bus te nemen of te liften. Paar extra schroeven, schuurpapiertje een nieuw stuk gereedschap, daar kom je pas op tijdens het klussen! Onze Japanse Nissan La Festa rijdt prima en heeft veel ruimte. Tussen het klussen door touren we door het land voor mooie uitstapjes en wandelingen. Februari staat gepland voor een trip naar het Zuidereiland met onze Full Circle On Wheels!! En Rond Oud & Nieuw verwachten we onze top boekers Marilou en Frans!

De Kiwi's (zoals de Nieuw Zeelanders zichzelf noemen) zijn relaxte, zeer hulpvaardige, vriendelijke mensen. Wist je dat een kiwi buiten een zeer vitaminerijke vrucht ook een inheemse vogel is?

De komende tijd zijn we druk met het restaureren van onze kuip. Het teak moet opnieuw gerubberd worden. Een klus waar we wel even zoet mee zijn, maar we leuk en uitdagend vinden. Voor een paar 'houtklussen' hebben we al een goed adresje gevonden. Dit zijn maar een paar klussen van de lijst, maar wel de grootste.

Mijn gebit is ook gerestaureerd. Helaas kwam vlak na aankomst de in St. Maarten geplaatste vulling eruit vallen. Gelukkig kan ik nu weer normaal eten en hoef ik niet meer alles in mijn holle kies te stoppen.

Tussen het klussen door maken we de planning voor 2015 die binnenkort op de website wordt geplaatst. Rond half april zullen we Nieuw Zeeland verlaten en richting Zuid Oost Azië zeilen. Een beter bereikbaar stukje van onze aardkloot voor Europeanen (en goedkoper)! Zin in een hele andere vakantie? Hoe de website in de gaten!

De temperaturen zijn hier laag voor de tijd van het jaar. Zelfs de Kiwi's klagen erover. Voor ons is de overgang wel heel erg groot na 3 jaar tropen. Opeens weer sokken en lange broeken aan, truien en jassen! Het is ook weer wennen om op schoenen te lopen in plaats van slippers. Maar wat heerlijk is zijn de nachten onder het dekbed. Enfin.... we zitten nu in de lente, dus het gaat de goede kant op!

 

Lees Meer
1463 Hits
0 reacties

Full Circle Bierblikjespletter voor Zeezeilers (Patent Pending)

 

Om met een zeilschip de wereld over te zeilen moet je behoorlijk ‘self supporting’ zijn. Monitoring van de hoeveelheid dieselolie, drinkwater en accuspanning is een dagelijkse bezigheid. Met twee linker handen kom je ook niet ver want er is altijd wel iets te repareren en met alle moderne elektronische navigatieapparatuur moet je ook al een halve computer-nerd zijn.

Afvalmanagement is ook zoiets. Je kunt alles overboord zetten maar dat is niet zo vriendelijk voor moeder aarde waarvan je de schoonheid juist zo gaat waarderen als je over die eindeloze plas water vaart. Op de Full Circle wordt daarom alle afval gescheiden. Glas gaat in de glasbak onder een luik (ik heb geadviseerd daar ook drie ronde gaten (bruin, wit en groen) in te zagen), blik wordt apart bewaard en restafval wordt zo klein mogelijk gemaakt en bewaard in vuilniszakken. Bij aankomst in een haven wordt alles ingeleverd. Alleen groen afval is voer voor de vissen en gaat overboord.

Een eigen uitvinding waar Paul apentrots op is, is zijn bierblikjespletter waarmee het volume van de te bewaren lege blikjes aanzienlijk wordt beperkt. Het is gemaakt van twee plankjes hout (afvalplankjes teakhout van onze buurvrouw Rita) en een stukje touw. Op de foto’s wordt het gebruik door Paul gedemonstreerd:

  1. Geniet van je biertje

  2. Draai met beide handen in een tegengestelde beweging wat kreukels in het blikje

  3. Plet het blikje in de bierblikjespletter tot een dubbeltje

Het prototype wordt al drie jaar succesvol gebruikt en het concept is volgens mij rijp om in serieproductie breed in de markt te worden gezet. Daarnaast valt te denken aan productuitbreiding. Een zwaardere versie voor conservenblikken, bouwtekeningen voor doe-het-zelvers en complete bouwpakketten met handleiding voor dummies. Voor de happy few valt te denken aan een luxe uitvoering in Rietveldkleuren.

 

Hans van der Linden

 

Lees Meer
1759 Hits
0 reacties