imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Met de Limbo's on tour...... Oftewel, zeilen met de zachte ?G?

Na 50 uur reizen, doordat ze wel 3 x over moesten stappen en de aansluitingen niet optimaal waren, kwamen onze gasten aan op de meest noordelijke groep eilanden (Vava’u) van Tonga. Het was een geweldig weerzien. Verleden jaar op Bonaire kwamen zij voor het eerst op de Full Circle.

Vava’u is voor zeilers een fantastisch gebied. De vele ankerplaatsen liggen dicht bij elkaar. Er zijn vele riffen die de eilanden omringen zodat er bijna geen golven staan. Waardoor het zeilen relaxt is. Het water is helder. Voeg een beetje zonneschijn toe. Een snufje prachtig koraal en je hebt de beste ingredienten voor een geweldige vakantie!

We schreven eerder al over het zwemmen met walvissen (bultruggen), dat was ongetwijfeld het hoogtepunt van deze vakantie. Bijna elke nacht liggen we weer op een andere ankerplek met steeds een ander decor. Iedere dag begint met een relaxt ontbijtje. We kijken naar de kaart waar we die dag heen zullen varen en wat er te doen is. Dicht bij de Coral Garden proberen we eerst met laag water naar een prachtig koraalgebied te komen. Maar het koraal loopt zo steil naar beneden en er komen golven over het rif, zodat dit geen goed plan is. De volgende ochtend is het hoog water en varen we dicht naar ‘de rand’. We laten op een zand patch het ankertje van het bijbootje zakken. Wat we zien is een schitterend, uitgestrekt gebied met de mooiste koralen in prachtige kleuren. We hebben nog niet eerder zo mooi blauw koraal gezien!

Op een middag lunchen we aan de mooring voor een soort van prive-eiland met een Eco Lodge erop op Eueki. Van de eigenaren mogen we wel een uurtje over het eiland banjeren. We lunchen in een leuk lokaal restaurantje’the three little birds’ op het eiland Pangaimotu. Zoveel verschillende lokale gerechten. Er spelen 3 mannen gezellige lokale muziek, onderwijl Cava drinken (een lokale drank). Iedereen is welkom om een kommetje mee te drinken. Op Lape, een eilandje met ongeveer 40 inwoners komen we een onderwijzeres tegen die een van haar jonge leerlingen het schooltje open laat doen, zodat we een kijkje kunnen nemen. Trots dat die jongen is! We zoeken zeldzame schelpen op Ofu. Zomaar een greep uit de weken met de Limbo’s.......

We moeten echter nog mijlen maken om de Limbo’s, laten we ze eigenlijk gewoon Eric & Renée noemen, af te zetten op het zuidelijkste eiland vanwaar ze weer huiswaarts vliegen. De 60 mijl naar de Ha’apai groep zeilen we ’s nachts. Deze groep is begin van het jaar getroffen door een cycloon. De bevolking is druk bezig met de wederopbouw, maar er zijn nog veel duidelijke sporen aanwezig. Vooral in de hoofdstad Pangai waar we op zondag zijn. We wonen een gedeelte van een mis bij. De Tonganezen zingen graag. Een volume wat ze voort kunnen brengen! Wauw! Het schijnt dat de Tonganezen de dikste mensen ter wereld zijn. Vandaar dat volume, het lichaam fungeert als grote klankkast!

Iedere dag dat we varen in de Ha’apaigroep zien we walvissen. Geweldig. Ze geven een show en springen bijna compleet uit het water (ik zei nog zo : ‘Geen bommetje’). En dan te bedenken dat zo’n kolos wel 20 ton weegt! De laatste stop op de Ha’apai groep is op Ha’afeva. Terwijl Paul & Eric gaan snorkelen wandelen Renée en ik naar het dorpje aan de andere kant van het eilandje. We worden aangesproken of we fruit willen. Het landje (moestuin) van deze jongeman ligt echter niet achter zijn huis. Gewapend met groot hakmes loopt hij voor ons uit. Je zou er bijna lugubere dingen bij gaan bedenken.... Maar er schuilt geen kwaad in hem en hij sjouwt een flinke tros bananen dwars door de bush-bush voor ons naar de boot. Mijn tas zit vol papaya’s en Renée sjouwt een grote kokosnoot.

We hebben al de tijd prima weer en de passaatwind uit het oosten. Uitgerekend voor de laatste 80 mijl draait de wind naar zuidwest. De kant waar we naar toe m oeten! We moeten flink laveren. In de nacht draait de wind door naar zuid, waardoor het iets gemakkelijker wordt Na 24 uur leggen we aan in een lokaal haventje aan een wankel steigertje. Straks gaan de Limbo’s weer ‘on tour’, naar Maastricht dit keer. Goede reis.... Het was super Gezellig met een zachte ‘G’!!

 

Baby Walvis heeft plezier
Indian cooking Class en Cruising Fiji seminar

Gerelateerde berichten

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 11 mei 2021

Captcha afbeelding