imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Afsluiters, roerlagers, propeller, antifoulingen en stressssss.....

Over afsluiters, roeren en stresssss......

Dat heb ik toch maar mooi 1 week volgehouden... een dagboek schrijven. Onze planning was 2 weken op de wal. En of we dat gaan redden is nog steeds de vraag. Over een uur Joekels van afsluitersis het hoog water en zou de Full Circle te water moeten. Maar er is nog een laatste klus, met 2 afsluiters die echt gedaan moet worden voordat de Full Circle het water raakt.....

Laten we het hopen, want anders gaat het wel heel lang duren. Met het getijde hier in Whangarei is het lastig boten in- en uit het water te halen. Dus meer dan 2 boten gaat niet op één dag. Lets keep our fingers crossed. Anders moeten we achteraan sluiten en kunnen we pas eind april in het water. Stresssssssss......

Het lastige was dat onze haul out met de paasdagen was. De werf was vanaf Goede Vrijdag tot en met 2e paasdag dicht. Wij konden wel aan de slag maar al het personeel genoot lekker van een lang weekend. Pech hadden we doordat een aantal dingen niet op tijd geleverd kon worden. Dus aan de raampjes in de hull konden we nog niets doen.

Ja, en dan het roer.... Lastige klus om de onderste lagers te vervangen. Daar moet een groot gedeelte van het roer opengehakt worden. Zoiets doe je niet dagelijks, dus het is een spannende klus. Nu vind Paul het heel leuk om met epoxy te werken. Heeft ie al een beetje ervaring mee opgedaan. Geleerd in de Carieb van Frits van de Bella Ciao. Maar voordat je met de epoxy kan gaan starten moeten eerst de nieuwe lagers erin Het roer(Oeps... eerst de oude eruit) en dan het roer goed uitbalanceren. Lastig hoor! Slapeloze nachten krijg je ervan. Na de eerste laag epoxy is het sterk genoeg om de geleende auto-krik eronderuit te halen het roer te proberen. En ja, hij doet het...jippie!

Terwijl ik aan het typen ben loopt er al een mannetje van de werf de diverse voorbereidingen te treffen voor de ‘te waterlating’. Ik vind het elke keer al redelijk stressvol maar het is nu helemaal spannend. Hij vergelijkt het met de tandarts. Nou ik geloof dat ik liever naar de tandarts ga! Maar terug naar het roer....

Paul is blij dat ie zijn hobby uit kan oefenen en gaat verder met het sluiten van het roer. Al fluitend gaat ie verder met de klus. Het roerblad begint al aardig zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Voor de avond valt heeft ie al een hoop epoxywerk gedaan. Nu lekker uit laten harden. De volgende ochtend haalt Paul de krik definitief weg. Het roer is weer sterk genoeg. Nog even proberen......

Iiiiieeeeeuuuuhhh..... wat is dat nu voor geluid. De ene kant op draait het roer perfect. Maar de andere kant op..... piiieeeeept ie als een gek. Het geluid komt bij de bovenste lager vandaan. G......v...domme... ik zie dat Paul bijna kan janken.... Hoe kan datAntifoulingen nou....?? De meest vreselijke dingen spelen door je hoofd. Misschien zitten de lagers niet helemaal goed en moet het hele roer wééér open.... Waardeloos dat het nu net Pasen is! Elke keer als Paul langs het roer loopt draait ie eraan. Maar het blijft afgrijselijk piepen. De sfeer is tot het nulpunt gedaald. Wat kan ik nog doen om Paul een beetje op te vrolijken? Een paar andere zeilers komen kijken en geven hun mening. Philip een Australier zegt dat het waarschijnlijk mee zal vallen... hij heeft een zelfde soort probleem gehad en het moet nog een beetje inslijten. Dat was net de opkikker die Paul nodig had. We hebben toch nog een gezellige avond en besluiten niet verder aan het roer te klussen... de paas voorbij te laten gaan.... eerst advies te vragen aan de experts.

2e paasdag daalt Paul de ladder af met een fles wondermiddel.... Hij spuit wat van dit spul bij de bovenste lager, beweegt het roer én...het geluid is weg!!!! Je raad het al dit wondermiddel heet WD40!! Goed voor van alles en nog wat! Paul kan de klus afmaken en we kunnen gaan anti-foulingen!

Sue van de warangiOndertussen liggen we weer voor anker in het ondiepe water vlakbij de werf. Pffffttttt, alles werkt weer. De afsluiterklus was net op tijd geklaard! We moeten nog wel wat klussen doen maar we drijven weer! Effe een dagje bijkomen..... en dan nog even aan de slag voordat we weer richting de Bay of Islands gaan en ons kunnen concentreren op de Vanuatu actie. De donaties blijven komen en het bedrag is al bijna 3.500 euro! Gisteren ben ik met Sue van SY Mawari er al opuit geweest om spullen te gaan kopen. Bij de Mitre 10 (een soort Nieuw Zeelandse Gamma) hoeven we in ieder geval geen GST (BTW) te betalen. Dat scheelt alweer. Bij de K-Mart al heel wat ondergoed en schoenen gescoord! Het begin is er!

Chocolami
Hummus

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 18 januari 2021

Captcha afbeelding