imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Dol dol doldrums en Neptunus

Pacific Ocean,

Iedere zeiler praat erover, als je de Volvo Ocean race volgt hoor je erover. Doldrums. Maar wat is het nu precies, hoe ziet het er uit? Hoe voelt het?

Dit zegt Wikipedia over de doldrums:

De intertropische convergentiezone (ITCZ) is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Deze zone wordt ook wel de paardenbreedten genoemd. De ITCZ verplaatst zich gedurende het jaar onder invloed van de zonnestand. De ligging ervan ijlt ongeveer drie maanden na op de hoogste stand van de zon.

De intertropische convergentiezone staat ook bekend om zijn rustige perioden. Dan kan de wind soms dagen of weken zeer zwakjes waaien, of zelfs helemaal gaan liggen.

Maar hoe ervaren wij het? Op moment van schrijven is het dag 5 op weg naar de Galapagos. En volgens mij zijn we door de 'doldrums-band' heen, denk ik, hoop ik..... Vandaag hebben we een heerlijke zeildag...... 10-12 knopen wind, normaal niet veel, maar er staan nauwelijks golven, dus ons varende huisje gaat met een vaartje van 5-6 knopen door de Grote Oceaan. En die is groot. Sinds vertrek hebben we alleen vlak bij Panama nog wat schepen gezien op weg naar het kanaal. Maar nu al dagen niet. Het wacht lopen is dan ook anders dan anders. Een van ons ligt op bed en de ander zit/ ligt in de kuip. Met een eierwekker naast zich. Elk half uur gaat deze af om even in de rondte te kijken voor eventueel scheepvaart, te kijken of de zeilen goed staan en of er eventueel een rif moet worden gezet of juist eruit gehaald moet worden.... Verder een beetje proberen te maffen.

 

Nu is het relaxt maar de afgelopen dagen was 'druk', motor aan, motor uit, genua uitrollen, nee, toch weer inrollen, schuilen voor de enorme buien, kussens naar binnen, weer naar buiten, zelf sturen, weer op de stuurautomaat, rif in het grootzeil, rif eruit.......... En jullie maar denken dat het altijd vakantie is op de Full Circle.

 

Maar we zijn nu heel blij dat de motor niet zo snel aan moet en we weer blauwe lucht zien en de regenjas uit kan blijven. Weer tijd om verder te lezen in het zoveelste boek. Net nog even de sailmail gecheckt. We hebben een e-mail systeem waar we overal mail kunnen ontvangen, zelfs midden op de Oceaan. Dit gaat via een korte golf radio. Wel prettig, bereikt er nog iets van 'die andere wereld' ons. Wij zijn natuurlijk reuze nieuwsgierig wat Nederland op de Olympische spelen doet. Dat gaat prima horen wij, super! Zoveel goud, zilver en brons, ... Wauw.

 

Voor ons op deze etappe maar liefst 2 mijlpalen! Op 15 februari voeren we over de 86e lengtegraad west wat betekent dat we een kwart van de wereld zijn rondgezeild! Harlingen ligt op de 4e oost. Niet echt een supertempo, we zijn al 3½ jaar onderweg, maar toch het vermelden waard....... En dan te bedenken dat we het volgende kwart in iets meer dan een half jaar doen. We hopen eind oktober in Nieuw Zeeland te zijn.

 

Ja en we hebben midden op het water iemand aan boord gekregen... Neptunus, precies op het moment dat we de EVENAAR over gingen! Hij zag de Nederlandse vlag en dacht: " Daar is wel een borrel te halen... Het was een warme, gezellige ontmoeting. Na de jonge klare achterover te hebben geslagen wenste hij ons goede wind en een behouden vaart en plonste weer in het water. Wie weet zien we 'm weer eens!

Nu nog een mijl of 50 dan zijn we op de Galapagos vinden we stiekem ook nog een mijlpaal. Er liften een aantal vogels mee op de Full Circle, red footed boobies, deze vogels hebben we in grote getale op de Aves eilanden bij Venezuela gezien. Beetje sullige vogels, leuk, maar ze schijten wel hele dek onder. Na aankomst gelijk maar dekzwabberen.....

Fourageren en het bezoeken van Casco Viejo
Galapagos - dierenparadijs in de Pacific

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 12 november 2019

Captcha afbeelding