imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Dagboek van 2 bootklussers

25 maart 2015

Full Circle klaar voor de haul outVandaag gaat de Full Circle het water uit. Dit keer in Whangerei bij Norsand. Lastig is dat ze hier getijdes hebben en we er alleen op hoog water uitkunnen! Voor de 3e keer sinds vertrek een haul out en steeds op een andere manier. Vandaag ‘varen’ we in een Cradle en worden dus in die Cradle op de wal gezet. Ze zijn hier strik met de milieu eisen dus we kunnen niet zomaar de oude antifouling schuren. We mogen een nachtje op de ‘slipway’ staan waar het vervuilde water weggespoeld kan worden en opgevangen. Meteen dus maar de handen uit de mouwen. Voor het avondeten is de FullBijna uit het water Circle pokkevrij en schoon aan de onderkant! We hebben 2 weken ingepland voor de klussen.

26 maart

Vroeg op! We worden naar de vast plek gereden. Voor de verandering hebben we zeezicht! Ik ga vandaag bezig met het papierwerk voor Vanuatu en Indonesie terwijl Paul diverse mensen spreekt voor diverse klussen. Ondertussen is de schroef alweer schoon. Balen, je komt vaak dingen tegen waar je niet op rekent. We hebben speling op het roer. In ieder geval moet de onderste lager worden vervangen. Da’s Gat in je boot makeneen enorme klus. Hakken in de gave skeg en het roer. Voelt niet zo goed. Ook de cutlass bearing moet worden vervangen. Ook hebben we 1 rompraampje eruit gehaald. Het plexiglas begon een beetje speling te krijgen. Meteen een goed moment om deze te vervangen. Even de offerte afwachten.

27 maart

Lastig is om te vinden hoe het roer precies in elkaar zit. Een mailtje naar Hallberg Rassy gestuurd. Na een tijdje zoeken op het internet heb ik bij ronddewereld zeiler Sjakie een tekening gevonden. Dank je wel Sjakie!

Vandaag de Genua (fok) naar beneden gehaald. Maandag haalt de zeilmaker deze opCutlass bearing moet vervangen voor inspectie. Tussen de roer en cutlass bearing klussen in maakt Paul en beginnetje aan het schoonmaken van de hull. Dat zie je gelijk.Net de dreft reclame. Ik had deze klus graag gedaan. Maar het werken op de schragen is zo hoog en best wiebelig. Paul doet het liever zelf! Moet ik ‘m maar soepel houden met een goede massage.

De lager is uit het roer en de cutlass bearing ligt bij de ‘specialist’.

28 maart

De Full Circle heeft een hoge romp dus het aan boord klimmen is een hele klus! Als je Goed eten hoort erbijop de wal staat kun je aan boord de toiletten niet gebruiken! Dat is dus ’s morgens vroeg op een emmertje piesen net als op de camping! Beter dan met je slaapdronken kop van een wiebelige ladder neer dalen.

Vanmorgen al een mailtje van Hallberg Rassy terug. Van Magnus Rassy himself! Maar Paul had de lager al uit het roer! Vandaag verder de romp schoongemaakt. De boegschroef gedemonteerd en schoongemaakt en het grootzeil eraf. Ook klaar voor de zeilmaker. Morgen komt de naaimachine op tafel en gaan we verder met de raampjes in de hull. Maar nu eerst lekker douchen en met wat andere zeilers BBQ-en. Hebben we wel verdiend vandaag!

29 maart

De BBQ was geslaagd gister! Met 8 zeilers die allemaal blij waren even te kunnen relaxen na een dag klussen. Eén had er zelfs een gitaar meegenomen. Dus er werd uit Naai atelier Fuul Circlevolle borst gezongen. Rond een uur of 9 weer terug naar de boot. Je bent aardig gesloopt na een lange dag in touw. Vanmorgen ietsjes uitgeslapen! 9 uur aan de klus. Toch netjes voor de zondag? De romp staat aan één kant al in de was! De blauwe band bijgewerkt. En Paul is ook druk met de raampjes in de romp. De sailrite naaimachine staat weer op de tafel. Alle vlaggen zijn van een nieuwe zoom voorzien en de huik heeft weer een nieuwe klittenband sluiting. Morgen de lazybag oplappen. Dan moet ie het redden tot Azie!

30 maart

Nou weet ik wat op lappen is: de Lazybag zit vol met lappen! Maar hij kan er weer tegenaan. Er is al een heel groot gedeelte van de romp in de was. Paul is de lagers van de klapschroef aan het vervangen. De raampjes van de hull zijn besteld. We hebbenBij de zeilmaker een uitstapje gemaakt naar de zeilmaker, Calibre Sails. Iedere keer verbaas ik me erover hoe groot zo’n zeil is als je het op de grond ziet liggen!

Als het goed is hebben we de zeilen eind van de week weer terug. Nu nog effe relaxen en een filmpje kijken.

31 maart

Het enige jammere van deze geweldige boat yard (Norsand) is dat het een paar km van de stad verwijderd is. Te ver om met boodschappen te lopen. Toch maar te voet vertrokken vanmorgen. Maar zowel op de heen als op de terugweg een lift gekregen van personeel van Norsand. Ondertussen staan we alweer een week op de kant. Druk met alle klussen. Komend weekend is het Pasen en ook Goede vrijdag is hier een public holiday. Dus hopen dat we de raampjes op tijd hebben zodat we door kunnen gaan met de klussen. Vanavond Vanuatuhebben we met Neville en Glennis van zeiljacht Alba afgesproken om het een en ander af te stemmen voor Vanuatu. Gooien we gelijk maar weer wat vlees op de BBQ hier. Da’s makkelijk! Zij hebben trouwens ook een Hallberg Rassy en varen dezelfde route als wij. We zijn tussen het klussen door druk met deze actie. Ondertussen al 3000 euro aan donaties binnen! Fantastisch. We gaan kijken of we hier in Whangarei spullen kunnen kopen met grote korting. Dan dragen ze hier ook hun steentje bij!

Lees Meer
2173 Hits
0 reacties