imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Met de Limbo's on tour...... Oftewel, zeilen met de zachte ?G?

Na 50 uur reizen, doordat ze wel 3 x over moesten stappen en de aansluitingen niet optimaal waren, kwamen onze gasten aan op de meest noordelijke groep eilanden (Vava’u) van Tonga. Het was een geweldig weerzien. Verleden jaar op Bonaire kwamen zij voor het eerst op de Full Circle.

Vava’u is voor zeilers een fantastisch gebied. De vele ankerplaatsen liggen dicht bij elkaar. Er zijn vele riffen die de eilanden omringen zodat er bijna geen golven staan. Waardoor het zeilen relaxt is. Het water is helder. Voeg een beetje zonneschijn toe. Een snufje prachtig koraal en je hebt de beste ingredienten voor een geweldige vakantie!

We schreven eerder al over het zwemmen met walvissen (bultruggen), dat was ongetwijfeld het hoogtepunt van deze vakantie. Bijna elke nacht liggen we weer op een andere ankerplek met steeds een ander decor. Iedere dag begint met een relaxt ontbijtje. We kijken naar de kaart waar we die dag heen zullen varen en wat er te doen is. Dicht bij de Coral Garden proberen we eerst met laag water naar een prachtig koraalgebied te komen. Maar het koraal loopt zo steil naar beneden en er komen golven over het rif, zodat dit geen goed plan is. De volgende ochtend is het hoog water en varen we dicht naar ‘de rand’. We laten op een zand patch het ankertje van het bijbootje zakken. Wat we zien is een schitterend, uitgestrekt gebied met de mooiste koralen in prachtige kleuren. We hebben nog niet eerder zo mooi blauw koraal gezien!

Op een middag lunchen we aan de mooring voor een soort van prive-eiland met een Eco Lodge erop op Eueki. Van de eigenaren mogen we wel een uurtje over het eiland banjeren. We lunchen in een leuk lokaal restaurantje’the three little birds’ op het eiland Pangaimotu. Zoveel verschillende lokale gerechten. Er spelen 3 mannen gezellige lokale muziek, onderwijl Cava drinken (een lokale drank). Iedereen is welkom om een kommetje mee te drinken. Op Lape, een eilandje met ongeveer 40 inwoners komen we een onderwijzeres tegen die een van haar jonge leerlingen het schooltje open laat doen, zodat we een kijkje kunnen nemen. Trots dat die jongen is! We zoeken zeldzame schelpen op Ofu. Zomaar een greep uit de weken met de Limbo’s.......

We moeten echter nog mijlen maken om de Limbo’s, laten we ze eigenlijk gewoon Eric & Renée noemen, af te zetten op het zuidelijkste eiland vanwaar ze weer huiswaarts vliegen. De 60 mijl naar de Ha’apai groep zeilen we ’s nachts. Deze groep is begin van het jaar getroffen door een cycloon. De bevolking is druk bezig met de wederopbouw, maar er zijn nog veel duidelijke sporen aanwezig. Vooral in de hoofdstad Pangai waar we op zondag zijn. We wonen een gedeelte van een mis bij. De Tonganezen zingen graag. Een volume wat ze voort kunnen brengen! Wauw! Het schijnt dat de Tonganezen de dikste mensen ter wereld zijn. Vandaar dat volume, het lichaam fungeert als grote klankkast!

Iedere dag dat we varen in de Ha’apaigroep zien we walvissen. Geweldig. Ze geven een show en springen bijna compleet uit het water (ik zei nog zo : ‘Geen bommetje’). En dan te bedenken dat zo’n kolos wel 20 ton weegt! De laatste stop op de Ha’apai groep is op Ha’afeva. Terwijl Paul & Eric gaan snorkelen wandelen Renée en ik naar het dorpje aan de andere kant van het eilandje. We worden aangesproken of we fruit willen. Het landje (moestuin) van deze jongeman ligt echter niet achter zijn huis. Gewapend met groot hakmes loopt hij voor ons uit. Je zou er bijna lugubere dingen bij gaan bedenken.... Maar er schuilt geen kwaad in hem en hij sjouwt een flinke tros bananen dwars door de bush-bush voor ons naar de boot. Mijn tas zit vol papaya’s en Renée sjouwt een grote kokosnoot.

We hebben al de tijd prima weer en de passaatwind uit het oosten. Uitgerekend voor de laatste 80 mijl draait de wind naar zuidwest. De kant waar we naar toe m oeten! We moeten flink laveren. In de nacht draait de wind door naar zuid, waardoor het iets gemakkelijker wordt Na 24 uur leggen we aan in een lokaal haventje aan een wankel steigertje. Straks gaan de Limbo’s weer ‘on tour’, naar Maastricht dit keer. Goede reis.... Het was super Gezellig met een zachte ‘G’!!

 

Lees Meer
2235 Hits
0 reacties

Zwemmen met walvissen

Bultrugwalvissen komen in alle oceanen voor. In de lente, zomer en herfst zijn ze te vinden rond de poolgebieden waar ze zich voeden. In de winter trekken ze naar de gebieden rond de evenaar om te paren en te baren in warmer water. Het bijzondere is dat ze elk jaar dezelfde route volgen en steeds terugkeren naar de plek waar ze zijn geboren.

Aangekomen in Tonga, we liggen nog aan de ‘Wharf’ waar we mét de boot in moeten klaren komen we al bekende zeilers tegen die zo enthousiast zijn over hun ervaring ‘zwemmen met walvissen’ dat we al overstag zijn! Een dag later komen we Nederlanders uit Australie tegen die speciaal voor het zwemmen met walvissen naar Tonga zijn gekomen. Ze gaan maar liefst 3 x! Het is best een kostbaar uitstapje maar het is meer dan de moeite waard!

Onze gasten, De Limbo’s arriveren een paar dagen later en voelen er ook wel voor om dit ‘uitstapje’ te doen. Nadat we een week van het ene mooie plekje naar het andere mooie plekje van de Vava’u- groep zeilen, snorkelen, zwemmen en wandelingen maken en een lokale lunch met Tonganeze muziek mee maken varen we terug naar het hoofstadje Neiafu. Morgen is het zover! Om kwart voor zeven zijn we paraat en varen we met een snelle boot zuidwaarts. Onderweg pikken we nog 3 Nieuw-Zeelanders op van een catamaran. Eén van de gidsen zit op het dak van de boot en tuurt de horizon af, op zoek naar een ‘fontein’ van lucht die de walvissen uitblazen uit hun spuitgat.

We hebben geluk en vinden een moeder met haar kalf! De eerste keer dat we ons in het water laten glijden zien we alleen de enorme staart van de moeder onder ons wat al veel indruk maakt. Er mogen steeds maximaal 4 mensen met de gids het water in. Dus we wisselen steeds af met de Nieuw Zeelanders. In totaal gaan we wel 5 keer het water in. Steeds moeten we ons weer moeite geven om de moeder met haar kalf te spotten. Vaak zit het kalf als het ware onder haar moeder ‘geplakt’. De laatste keer dat we te water gaan is het meest indrukwekkend, het kalf is heel nieuwsgierig en komt heel erg dichtbij op zo’n 1½-2 meter afstand, terwijl de moeder ‘m in de gaten houdt op zo’n 8 meter onder ons! Het kalf buitelt en duikt dat het een lieve lust is. Je ziet dat ze ons in de gaten houdt wat een bijzondere dieren zijn dit. Het is niet te bevatten wat is dít mooi! Het kalf is maar een paar weken oud maar al zo’n 5 meter! Bij de geboorte weegt een ‘baby-walvis’ ongeveer een ton! Terwijl moeder ongeveer de grootte heeft van de Full Circle (15 meter) en tot 45 ton kan wegen! Dit enorme beest heeft al 6 maanden niet gegeten! Vanaf het vertrek van de Antarctische wateren tot hier (meer dan 3000 km) teert ze op de dikke laag blubbervet. En dat terwijl haar kalf zo’n 500 liter melk drinkt per dag! Pas als ze in november terug is in de Antarctische Oceaan zal ze zich weer tegoed doen aan enorme hoeveelheden krill (een soort plankton), zo’n 1 tot 2 ton per dag!

Je kan het je bijna niet voorstellen dat er zoveel op deze dieren is gejaagd. Op het dieptepunt van de walvissenjacht in de jaren 80 bedroeg de grootste populatie bultruggen slechts 60 vrouwtjes. Gelukkig werd in 1986 de jacht op walvissen wereldwijd verboden. In Tonga werd dit al een aantal jaar eerder verboden. Een goede zet, omdat de walvissen naar hun ‘geboortegrond’ terugkeren. Heb je je eigen wateren leeggeharpoeneerd, dan zie je nooit meer een walvis! Dat is bij Fiji het geval.

Het was een ervaring die je waarschijnlijk maar 1 keer in je leven meemaakt en die we niet snel zullen vergeten!

Door dit overweldigende gebeuren zou ik bijna vergeten dat we tijdens dit tripje ook prachtige snorkelsspots hebben bezocht. Bij de Mariners Cave moet je onder een rotswand doorzwemmen om in een grot te komen met een spectaculaire lichtinval.......

Lees Meer
4726 Hits
0 reacties